Free cookie consent management tool by TermsFeed

Războiul Troian este consemnat de istorie ca fiind un conflict militar celebru al Antichității, ce a durat zece ani. Protagoniști au fost eroii ahei și inamicii acestora, locuitorii orașului Troia.

De ce a început Războiul Troian?

Războiul Troian – celebrul conflict militar al Antichității
Războiul Troian – celebrul conflict militar al Antichității

Legenda Războiului Troian reprezintă una dintre cele mai importante subiecte ale literaturii Greciei Antice și a fost dezvoltată de Homer, prin cele două mari epopei, Iliada și Odiseea.

Conform mitologiei, Războiul Troian a izbucnit după ce Paris, prințul Troiei, ar fi răpit-o pe Elena, soția lui Menelau, regele Spartei. Trebuie menționat că nu există confirmări istorice menite să ateste acest lucru, dar legenda a circulat astfel de secole bune.

Când a avut loc Războiul Troian?

Din păcate, încă nu există o dovadă clara care să certifice faptul că Războiul Troian a avut loc la un moment dat. Totuși, istoricii atribuie existența Războiului Troian undeva între 1300 înainte de Hristos și 1200 înainte de Hristos. Mai trebuie spus că Homer a scris cele două poeme epice, Iliada și Odiseea cândva între secolele al IX-lea i. Hr și al VI-lea i. Hr. În fiecare poem este narată doar o parte de război. În Iliada este redată o mică parte din ultimul an de asediu, iar Odiseea se concentrează pe întoarcerea lui Ulise în Itaca.

Mitul Troiei

Mitul Troiei ne prezintă încă din start căsătoria regelui Peleu și a soției sale, Thetis, zeița mării. Cei doi nu au invitat-o la nunta pe Eris, zeița discordiei, însă aceasta a venit oricum la petrecere și, fiind furioasă, a aruncat pe masă un măr de aur, pe care era inscripționat mesajul “celei mai frumoase”. Atunci, zeițele Hera, Atena și Afrodita s-au întins în același timp după măr. Tocmai de aici a și rezultat expresia “mărul discordiei”, atât de folosită în zilele noastre.

Eris zeita discordiei
Eris zeita discordiei in mitologia greaca

Ce s-a întâmplat cu mărul? Pentru a rezolva conflictul, Zeus a lăsat această decizie în seama lui Paris (fiul lui Priam, regele Troiei), considerat la acel moment cel mai frumos bărbat în viață. Pentru a-l convinge, zeița Hera i-a promis lui Paris puteri mari. Atena i-a oferit gloria militară, în timp ce Afrodita l-a convins spunandu-i că-i va oferi dragostea celei mai frumoase femei de pe pământ.

Aceasta era Elena, soția lui Menelau, regele Spartei. Paris a mers astfel spre orașul grecesc Sparta în căutarea Elenei. El a fost primit cu brațele deschis și chiar a fost invitat de onoare la palatul lui Menelau din Sparta. Totuși, când acesta a plecat la o înmormântare, Paris și Elena au fugit în Troia, luând cu ei o mare parte din averea regelui. Când s-a întors în regat, Menelau a primit cu furie vestea răpirii Elenei și dispariția averii. S-a pus pe treabă și i-a adunat pe vechii pețitori  ai Elenei, care juraseră că vor apăra acest mariaj. Imediat s-a decis să se adune o armată și să se pornească spre Troia. Așa începe astfel povestea Războiului Troian, ce a durat 10 ani.

Începutul Războiului Troian

După o pregătire ce a durat, conform mitologiei, doi ani, grecii au pregătit o flotă ce a constat în peste 1.000 de vase. Comandant era Agamemnon, fratele lui Menelau și regele cetății Micene. Aceștia s-au strâns în portul Aulis, din zona est-centrală a Greciei și erau pregătiți să meargă spre Troia. Armata condusă de Agamemnon a întâmpinat însă probleme încă din start. Vremea era prea călduroasă și nu exista suficient vânt că să împingă vasele. Soluția găsită de profetul Calchis? Pentru a deplasa flota, Agamemnon a fost nevoit să o sacrifice pe fiica sa, Ifigenia, zeiței Artemis. După ce acest act de o barbaritate ieșită din comun a fost săvârșit, grecii au pornit în cele din urmă spre Troia.

Bătălia s-a întins pe următorii nouă ani, timp în care numeroși eroi din ambele tabere au fost uciși. Printre aceștia se afla și Ahile, cel mai important erou al grecilor din războiul troian, ucis chiar de Paris. Anii treceau, oamenii mureau, dar grecii nu reușeau să doboare mărețele ziduri ale Troiei și să intre în cetate.

Legenda calului troian

Celebrul conflict militar al Antichității
Calul Troian

Ajungem astfel în cel de-al zecelea an de război, la celebra legendă a calului troian. Conform mitologiei, luptătorul grec Ulise (Odiseu) a fost cel care a organizat construirea unui cal gigantic din lemn. Acesta avea interiorul scobit și putea ascunde luptătorii greci.

Calul troian a fost lăsat în fața porților Troiei, în timp ce flota grecilor a început să se îndepărteze, ca și cum ar fi recunoscut că a fost înfrântă. Legenda spune că, atunci când au văzut că grecii s-au îndepărtat, troienii au început deja să sărbătorească victoria. Mai mult decât atât, au introdus și calul în interiorul zidurilor Troiei, considerandu-l un dar.

Au avut însă surpriza că, în acea noapte, grecii să coboare din cal, au deschis porțile cetății, iar întreaga armată s-a întors și a pătruns în Troia. Troienii au fost astfel uciși, iar printre victime s-au aflat și Polixena (fiica lui Priam, regele Troiei din timpul războiului) și Astianax, fiul lui Hector (prinț troian și lider al troienilor în timpul războiului).

Age of Troy Demo Gratis Online
5.0/5
Age of Troy Demo Gratis Online

Jocuri ca la aparate: Age of Troy

Age of Troy este un slot epic de aventura si actiune cu tema Razboiului Troian produs de EGT in anul 2016. Jocul are 5 role si 20 de linii de plata si dispune de speciala si rotiri gratuite. Multe recompense ii asteapta pe luptatorii curajosi care apara Troia in lupta cu spartanii condusi de Ahile. Cu un RTP de 96% acest joc de pacanele online te va tine aproape nu doar cu grafica moderna, tema istorica si jackpot-ul progresiv, dar si cu numeroase castiguri. Pentru mai multa distractie slotul Age of Troy dispune si de functia “speciala in speciala”, adica dupa ce ai primit runde gratuite, in timp ce ele sunt in desfasurare se mai poate activa speciala de nenumarate ori. Functia de pariere GAMBLE este activa si va puteti dubla castigurile foarte simplu.

Ce s-a întâmplat cu Elena după Războiul Troian?

Menalau venise cu gândul să o ucidă pe Elena, dar frumusețea ei l-a copleșit și a cruțat-o. În orice caz, nu este cert ce s-a întâmplat cu ea după ce Războiul Troian s-a încheiat. Există istorici care acreditează ideea că s-a întors în Sparta împreună cu Menalau și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Totuși, o alta variantă a poveștii este aceea că Elena, după ce a rămas văduvă, a fost izgonită de copiii săi vitregi și a plecat în Rhodos. Aici ar fi fost spânzurată de regina rhodiana Polyxo, în semn de răzbunare pentru moartea soțului ei, Tlepolemus, în Războiul Troian.

În medicină mai este folosită și expresia “tendonul lui Ahile”. Aceasta este o parte a piciorului ce face legătura între călcâi și mușchii gambei. Acesta este cel mai mare tendon din corpul omului și permite mișcarea degetelor noastre.

Cum a apărut expresia “Călcâiul lui Ahile”

Celebrul conflict militar al Antichității
Calcaiul lui Ahile

Pe lângă “mărul discordiei” și “calul troian”, o altă expresie uzuală în vocabularul nostru este și “călcâiul lui Ahile”. Această expresie este folosită când indică punctul nevralgic al unei persoane.

Ce stă la baza ei? Ahile era cunoscut ca un erou cu puteri supranaturale, fiu al nemuritorului Peleu și al zeiței marine Thetis. Aceasta a dorit să-l facă nemuritor pe Ahile, motiv pentru care l-a cufundat în apele Styx-ul, un râu foarte respectat de zeii din mitologie pentru puterea sa de a separa lumea viilor de cea a morților.

Totuși, în momentul în care a fost “botezat” în acest râu, Ahile a fost ținut de mama sa de călcâi. Astfel, călcâiul a devenit singura parte din corpul său ce era vulnerabilă.  Ahile a fost în cele din urmă ucis în Războiul Troian tocmai de Paris, care a îndreptat o săgeată către călcâi, singurul său punct sensibil. În medicină mai este folosită și expresia “tendonul lui Ahile”. Aceasta este o parte a piciorului ce face legătura între călcâi și mușchii gambei. Acesta este cel mai mare tendon din corpul omului și permite mișcarea degetelor noastre.

Povestea revenirii lui Ulise din Itaca

O altă legendă faimoasă ce are legătură cu Războiul Troian este revenirea lui Ulise în Itaca. La 20 de ani de la terminarea războiului, Ulise s-a întors în Itaca, însă Athena l-a transformat într-un cerșetor ca să nu fie recunoscut.

Revenit în Itaca, Ulise a aflat că tatăl său, bătrân și îndurerat, s-a retras la țară, iar mama murise de durere. Fiul său Telemah era adult, iar soția Penelopa îi rămăsese credincioasă.

Nimeni nu l-a recunosc pe Ulise cu excepția câinelui sau bătrân Argos. Ulterior, Ulise și-a dezvăluit identitatea fiului său și apoi a fost recunoscut și de o fostă servitoare, Euricleea, care, când îl ajuta să se spele, i-a observat o cicatrice pe care o avea din tinerețe.

Între timp, Penelopa acceptase să se căsătorească din nou cu cel care va căștiga o întrecere de tras cu arcul, ce se desfășura la palat cu arcul și săgețile lui Ulise. Nimeni nu reușise însă să treacă proba, deși au fost numeroși pretendenți. Ulise a cerut și el să traga și el cu arcul și i-a ucis pe pretendenți cu săgețile sale.

Faptul că Ulise i-a ucis pe pretendenții Penelopei a fost pe cale să ducă la începutul unui nou război. Totuși, Athena a intervenit și Ulise a luat înfățișarea unui Mentor, iar pacea a fost reinstaurată între el și popor.  În ce privește moartea lui Ulise, se pare că acesta și-a găsit sfârșitul pe o mare pe care o înfruntase de atâtea ori.

Personaje cheie în Războiul Troian

  • Agamemnon – Liderul forțelor grecești în Războiul Troian.
  • Ajax – Unul dintre pețitorii Elenei și unul dintre membrii armatei grecești în Războiul Troian. Un luptător foarte bun, care s-a sinucis.
  • Andromaca – A fost soția iubitoare a prințului troian Hector. Amândoi au fost uciși, iar Andromaca a fost luată prizonier de război.
  • Clitemnestra – A fost soția lui Agamemnon. Ea a domnit în locul său cât timp acesta a fost plecat să lupte în Războiul Troian. Când Agamemnon s-a întors acasă, Clitemnestra l-a ucis pentru faptul că o sacrificase pe Ifigenia, fiica celor doi, la plecarea în război. Ulterior, Clitemnestra a fost ucisă de fiul ei, Orestes, ca o răzbunare pentru moartea lui Agamemnon.
  • Hector – A fost un prinț troian și liderul troienilor în război.
  • Elena din Troia – A fost fiica lui Zeus și a lui Leda și soția lui Menelau. Elena era atât de frumoasă încât a fost răpită de Paris și a stat la baza izbucnirii Războiului Troian.
  • Ahile – Cel mai important erou al grecilor în războiul troian. Este personaj cheie în Iliada lui Homer, care se axează pe furia sa.
  • Ifigenia – Fiica lui Clitemnestrar și Agamemnon. A fost sacrificată de propriul tată în scopul de a obține vânt favorabil pentru ca navele grecești să poată pleca spre Troia.
  • Menelau – Regele Spartei și soțul Elenei.
  • Ulise (Odiseu) – Erou grec cunoscut pentru mintea să isteață. El a avut ideea de a construi calul troian.
  • Priam – A fost regele Troiei în timpul războiului.
Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT