Free cookie consent management tool by TermsFeedSherlock Holmes, cel mai faimos detectiv din istorie

Sherlock Holmes este cu siguranță cel mai faimos detectiv din istorie, un peronaj care a inspirat apariția a numeroase filme, piese de teatru și jocuri.

Cine este Sherlock Holmes?

Cine este Sherlock Holmes?
Detectivul Sherlock Holmes

Sherlock Holmes este un detectiv particular ficțional. El a fost creat de scriitorul și medicul scoțian Arthur Conan Doyle. Sherlock impresionează prin abiltățile sale de deghizare, pentru faptul că are un raționament extrem de logic, abilități criminalistice de excepție și că rezolvă cazuri grele. Prima apariție a lui Sherlock Holmes datează din 1887, când Arthur Conan Doyle a scris primul său roman, Un studiu în roșu. În total sunt cinci romane și 56 de povestiri și  aproape toate sunt povestite de doctorul John H. Watson, prietenul și biograful lui Holmes.

Două dintre ele sunt narate chiar de Sherlock Holmes, iar alte două sunt scrise la persoana a treia. În primă fază, povestirile au început într-un serial al revistei The Strand Magazine, o practică obișnuită în acele vremuri. Trăgând linie, aceste povestiri au fost un succes uriaș, iar publicația britanică The Times le punea pe locul doi în topul celor mai vândute cărți din toate timpurile, după Biblie.

Cine a fost adevăratul Sherlock Holmes?

La baza “nașterii” personajului Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle l-a folosit ca sursă de inspirație pe doctorul Joseph Bell. Acesta a fost profesor la școala de medicină la care s-a aflat și Conan Doyle,  adică la Universitatea din Edinburgh.

Născut în 1837, profesorul Joseph Bell era un om foarte carismatic, care își uimea studenții. Astfel, el reușea să determine ocupația unui pacient și alte detalii personale doar studiind aspectul acestuia. Pe lângă cursurile la care a participat sub tutela lui Joseph Bell, Conan Doyle a fost și funcționar la infirmeria regală din Edinburgh, unde a analizat metodele de diagnosticare ale profesorului.

La câțiva ani distanță după ce a scris acele cărți, Conan Doyle i-a trimis o scrisoare lui Bell în semn de recunoștință. “Este mai mult decât sigur că tie iți datorez apariția lui Sherlock Holmes și, chiar dacă în povestiri l-am pus în tot felul de poziții dramatice, nu cred că munca lui analitică este exagerată, raportat la cea pe care am văzut-o la tine”, i-a scris Conan Doyle lui Bell. Având în vedere succesul pe care le avea cu povestirile despre Sherlock Holmes, Conan Doyle avea să renunțe la practica medicală în anul 1891, moment din care s-a dedicat în totalitate scrisului. Totuși, în anul 1893, el l-a “ucis” pe detectiv, dar, la cererea publicului, a “înviat” personajul și a continuat să scrie povestiri despre detectiv până în anul 1927. În cele din urmă, Conan Doyle a murit în Anglia, în anul 1930.

Filme despre Sherlock Holmes

Povestea detectivului Sherlock Holmes a reprezentat dintotdeauna o atracție pentru industria cinematografică și nu este de mirare că pe această temă au fost realizate numeroase filme. Cunoscutul actor Robert Downey Jr. a jucat deja în două filme în care a interpretat rolul lui Sherlock Holmes. Este vorba despre Sherlock Holmes (2009) și Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011). De asemenea, în 2021 este așteptat să apară un alt film cu Robert Downey Jr. în rolul principal, Sherlock Holmes 3. Pe de altă parte, și postul britanic BBC a realizat un serial de succes despre Sherlock Holmes. Acesta are numele Sherlock, a rulat intre 2010 și 2017 și a fost un succes major.

Atât filmele cu Robert Downey Jr. cât și serialul produs de BBC sunt disponibile în țara noastră pe Netflix. Un alt serial faimos despre Sherlock Holmes este Elementary. Acesta a ajuns deja la sezonul cu numărul 7 și are un succes important. În acest serial, Sherlock este un consultant al Scotland Yard care acum locuiește în New York. În plus, el are ca partener o femeie.

Mituri despre Sherlock H.

Fiind un personaj atât de faimos, în decursul anilor au apărut inevitabil și numeroase mituri despre detectivul britanic. Dar haideți să vedem câte dintre ele sunt și adevărate.

1. Purta Sherlock Holmes mereu o șapcă și fuma din pipă?

Mituri despre Sherlock H.
Detectivul Sherlock Holmes in actiune.

Aceasta este cu siguranță prima imagine care ne vine în minte când ne gândim la Sherlock. Dar cât de adevărat este? În realitate, lucrurile nu au stat deloc așa în povestirile lui Conan Doyle. Această imagine i-a  fost creată detectivului de un actor, care a jucat într-o piesă de teatru și a folosit o pipă calabash pentru că putea să-și odihnească brațul, ținând cotul pe piept în timp ce vorbea. Ulterior, pe măsură ce au apărut și filme despre Sherlock, lumea s-a obișnuit cu ideea că detectivul fumează din pipa și poartă o șapcă.

2. Era neîngrijit Sherlock Holmes și se îmbrăca excentric?

Tot legat de aspectul detectivului a mai circulat și ideea că Sherlock se îmbracă excentric și adesea este murdar și neîngrijit. “De vină” pentru această imagine este filmul care îl are în rol principal pe Robert Downey Jr, care i-a creat o astfel de imagine.

În realitate, Sherlock Holmes este descris în cartea “Câinele din Baskerville” ca fiind un om care punea mare preț pe curățenie și care se îmbrăca în haine conservatoare, care nu ieșeau nicicum în evidență. În plus, el era foarte îngrijit. Mai mult, din aceeași carte am putut afla cum, în momentul în care s-a ascuns într-o baracă veche pentru a investiga un caz, Sherlock Holmes trimitea constant pe cineva să-i aducă lenjerie și lucruri de igienă.

3. Avea Sherlock Holmes încredere deplină în prietenul său, Dr. Watson?

Aici răspunsul este un pic dificil. Dr. John Watson era cu siguranță cel mai apropiat om de Sherlock și relația dintre cei doi era foarte bună. Chiar și așa, încrederea pe care Sherlock o avea în Dr. Watson nu era tocmai deplină. În “Câinele din Baskerville”, Holmes l-a trimis pe Dr. Watson să supervizeze situația de la conacul pe care îl avea în Baskerville, dar apoi s-a strecurat pe furiș și a urmărit situația cu ochii săi. În plus, nici nu l-a anunțat pe Dr. Watson că a sosit în zonă. Apoi, în Detectivul muribund, Sherlock Holmes și-a păcălit prietenul că are o boală mortală întrucât nu avea încredere în el că va putea ține un secret. Astfel, el a preferat să îl mintă decât să-i spună din start ce plan avea.

4. Ascundea Sherlock Holmes informații față de poliție?

Având în vedere că filmele despre Sherlock Holmes au fost atât de populare în ultimii ani, este firesc să facem asocieri bazate strict pe scenele pe care le vedem. Doar că unele dintre acestea nu prea au multe lucruri în comun cu cu povestirile lui Conan Doyle. În realitate, Holmes a lăsat tot timpul suficiente dovezi și pentru polițiștii care veneau în urma sa, împarțea informațiile cu ei și chiar le atrăgea atenția când erau pe o pistă falsă. E adevărat, Sherlock Holmes era mai priceput decât polițiștii, dar asta nu înseamnă că dacă ajungea înaintea lor ținea informațiile descoperite doar pentru el.

5. A fost Irene Adler dragostea lui Sherlock?

Daca v-ați uitat la filmul cu Robert Downey Jr, cu siguranță ați observat că Holmes juca rolul unui bisexual, un playboy excentric care era îndrăgostit atât de Irene Adler, dar și de prietenul sau, Dr. Watson. Povestea se repetă și în serialul Elementary, când Holmes își plângea iubita moartă, Irene Adler, iar în cele din urmă se îndrăgostea de Dr. Watson, care era interpretată de o femeie. În realitate, numele lui Irene Adler a fost menționat de Conan Doyle într-o singură povestire, Scandal în Boemia. Iar între cei doi a existat un singur dialog, când aceasta l-a salutat. Holmes a respectat-o pe Irene din punct de vedere intelectual, dar nu a fost îndrăgostit de ea și nici nu a avut vreun sentiment față de ea. De altfel, Holmes nu a fost interesat vreodată de vreo relație amoroasă.

Sherlock Mystery joc de pacanele online

Jocuri ca la aparate: Sherlock Mystery
5.0/5
Jocuri ca la aparate: Sherlock Mystery

Sherlock Holmes este o figura populara de mai bine de peste 100 de ani, prezent in carti, filme, seriale TV si jocuri. Cei de la Playech au creat un slot online cu 5 role, 3 randuri si 20 de linii de plata ajustabile. Pe role veti gasi simboluri cu personajele principale Sherlock, dr. Watson si James Moriarty, impreuna cu caracteristici si functii speciale, precum jocuri gratuite, Crime Scene Bonus si un castig instant atunci cand Sherlock Holmes se intalneste cu dr. Watson imediat in dreapta lui, oriunde pe role. Cu plati mari, miza per rotire variabila si bonusuri distractive, bucura-te si alatura-te singurului om poate solutiona orice caz si anume celebrului detectiv Sherlock Holmes, incercand jocul de pacanele Sherlock Mystery pe Cazino365!

Povestiri despre Sherlock H.

Aventurile lui Sherlock (publicate în The Strand între iulie 1891 și decembrie 1892):

  • Scandal în Boemia
  • Liga roșcaților
  • Un caz de identitate
  • Misterul din Valea Boscombe
  • Cei cinci sâmburi de portocală
  • Omul cu buza strâmbă
  • Aventura rubinului albastru
  • Aventura bandei pătate
  • Aventura degetului cel mare al inginerului
  • Aventura burlacului nobil
  • Enigma diademei de berile
  • Aventura de la „Fagii de Aramă”

Memoriile lui Sherlock (publicate în The Strand între decembrie 1892 si noiembrie 1893)

  • Stea-de-Argint
  • Aventura cutiei de carton
  • Fața galbenă
  • Funcționarul agenției de bursă
  • Vasul „Gloria Scott”
  • Ritualul Musgrave
  • Enigma din Reigate
  • Povestea cocoșatului
  • Pacientul rezident
  • Traducătorul de greacă
  • Tratatul naval
  • Ultima problemă

Întoarcerea lui Sherlock (publicate în The Strand între octombrie 1903 si ianuariee 1905)

  • Casa pustie
  • Constructorul din Norwood
  • Omuleții dansatori
  • Biciclistul singuratic
  • Școala de stareți
  • Peter „Cel Negru”
  • Aventura lui Charles Augustus Milverton
  • Cei șase Napoleoni
  • Cei trei studenți
  • Ochelarii de aur
  • Fundașul dispărut
  • Aventura de la Abbey Grange
  • Cea de-a doua pată

Ultima reverență (A fost denumită inițial Amintirile lui Sherlock. Povestirile au fost publicate între 1908 și 1913, dar și în 1917)

  • Aventura din Wisteria Lodge
  • Aventura cutiei de carton
  • Cercul roșu
  • Planurile Bruce-Partington
  • Detectivul muribund
  • Cum a dispărut lady Frances Carfax
  • Copita dracului
  • Ultima reverență

Arhiva lui Holmes (Povestirile au fost publicate între 1921 si 1927)

  • Cazul diamantului Mazarin
  • Problema podului Thor
  • Aventurile omului-maimuță
  • Vampirul din Sussex
  • Aventura celor trei Garrideb
  • Un client ilustru
  • Aventură în casa cu trei frontoane
  • Aventura soldatului alb ca varul (este povestită chiar de Sherlock Holmes)
  • Coama leului (este povestită chiar de Sherlock Holmes)
  • Povestea bătrânului fabricant de vopsea
  • Aventura chiriașei cu văl
  • Aventuri pe domeniul Shoscombe
povestile lui Sherlock Holmes
Carti cu Sherlock Holmes

Romanele scrise despre Sherlock Holmes de Conan Doyle

  • Un studiu în roșu (apărut în 1887)
  • Semnul celor patru (apărut în 1890)
  • Câinele din Baskerville (apărut în revista The Strand între 1901 și 1902)
  • Valea terorii (apărut în mai multe etape între 1914 și 1915)
Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash