Free cookie consent management tool by TermsFeed

Mitologia egipteana este unul dintre cele mai fascinante daruri pe care perioada Antichitatii ni le-a oferit. Oamenii au fost atrasi de misterele Egiptului antic atat de mult incat s-au facut cercetari atat de amanuntite care ne-au dezvaluit aproape toate misterele acelei epoci. Cercetatorii si arheologii au descifrat hieroglifele si ne-au oferit povesti pe care nu le-am putea uita niciodata. Mai mult aproape orice mister sau mit al acelei perioade a fost deja explorat intr-un film care si-a tinut spectatorii cu inima la gat pana in ultima clipa.

Lumea egipteana din perioada faraonilor si a blestemelor din piramide ne-a fascinat inca de cand am aflat ce tip de viata duceau locuitorii acestui taram luxuriant situat de-o parte si de alta a Nilului datator de viata. Pe de alta parte, cine nu a auzit si nu si-a dorit sa fi fost in pielea iubitei regine Cleopatra, femeia care i-a convins pe conducatorii marelui Imperiu Roman, Cezar si Marc Antonius sa o lase la conducerea tarisoarei care trebuia sa devina colonie romana? Viata ei a fost fascinanta de la inceput pana la final, dar lucrurile care uimesc si cer mai multa atentie au avut loc cu mult timp inainte de nasterea ei.

In timpul celei de-a Cincea Dinastii, in secolele 25 si 24 inainte de Hristos, Ra era un nume care avea sa devina cel mai important zeu din intreaga religie egipteana. Acesta era identificat cu soarele si avea puteri magice inimaginabile. In timpul dinastiei egiptene tarzii, Ra era combinat cu Horus devenind Ra-Horakhty despre care se zicea ca ar conduce intregul univers: pamantul, cerul si viata de dupa. Peste ceva timp, in perioada Noului Regat Ra a fost alipit zeului Amun devenind Amun-Ra. In timpul Perioadei Amarna, Ra a fost elimitat din religie de catre Akhenaten, dar dupa moartea acestuia cultul lui Ra a revenit in viata locuitorilor egipteni.

Mitul lui Ra vorbeste despre faptul ca toate vietuitoarele au fost create de Ra care le-a adus la viata rostind numele lor secret. Despre om s-ar zice ca ar fi fost creat doar din sudoarea si lacrimile lui Ra si de aceea egiptenii aveau obiceiul de a se adresa lor insasi cu “bovinele lui Ra”. Mitul Vacii divine vorbeste despre complotul omenirii contra zeului Ra, iar acesta si-ar fi trimis ochiul pentru a-i pedepsi. Ochiul s-a transformat in zeita Sekhmet, iar cand a ajuns pe pamant insetata de sange, oamenii au oprit-o oferindu-i un amestec de vopsea rosie si bere.

Reprezentarea in lumea hieroglifelor

In majoritatea hieroglifelor Ra este reprezentat in mai multe feluri, dar cel mai des intalnit este cel in care un trup de barbat are un cap de soim, un soare deasupra capului, iar un sarpe incheie discul soarelui. Alte forme mai putin intalnite sunt un om cu un cap de gandac sau de berbec. Unele scrieri din acea perioada il descriu ca pe un rege batran cu carnea aurie, oasele argintii si parul de culoarea pietrei lapis lazuli. Aceste simboluri le regasim si la cazino online in jocuri ca la aparate cu tema antica.

Functiile lui Ra

Cea mai importanta functie pe care zeul Ra a detinut-o este cea de soare care in cultura egipteana insemna lumina, caldura si deci dezvoltare. Poate din acest motiv a fost considerat cel mai important zeu al egiptenilor si conducatorul intregii lumi. Soarele era considerat trupul sau ochiul zeului Ra care era si tatal mitologic al mai multor zei: Shu – zeul vantului, Tefnut – zeita ploii, Sekhmet – o leoaica infricosatoare.

De asemenea, Ra a fost considerat ca avand legaturi cu lumea de dupa moarte. Se zicea ca Ra calatoreste in Atet – doua barci solare denumite Mandjet, una reprezentand dimineata si alta noaptea. Aceste doua barci il duceau pe zeu in cer si in viata de dupa moarte. Uneori alti zei il protejau cand calatorea, de exemplu Seth, cel care a rapus sarpele Apophis si pe Mehen protejandu-l de monstrii din lumea mortilor.

Cine era Apophis? Era zeul haosului intruchipat de un sarpe imens care incerca sa opreasca barca in care se afla Ra folosindu-si privirea ce hipnotiza pe oricine. Acesta era creat din cordonul ombilical al zeului Soare ceea ce inseamna ca religia egipteana pozitioneaza raul ca pe o alegere omeneasca si nu ca pe o forta superioara opusa binelui. Se mai credea ca la apus, zeul Ra devenea un berbec numit Atum. Barca il ducea in lumea mortilor si inapoi sub forma unei renasteri. Aceste doua calatorii sunt de fapt reprezentarea rasaritului si apusului urmat de renasterea ajutat de zeita cerului numita Nut.

O alta functie a lui Ra este de zeu creator deoarece din lacrimile sale s-ar fi nascut omul. De asemenea, adeptii cultului sau credeau ca Zeul Soare s-a creat pe el insusi, iar adeptii unui alt cult numit Ptah considerau ca Ptah l-a creat. Cartea mortilor descrie mai multe detalii despre Ra si anume ca acesta se taie si din sangele lui iau viata doua lucruri intangibile: autoritatea numita Hu si mintea numita Sia. Mai mult, anotimpurile, lunile, fauna si flora ar fi fost create tot de el. Toate aceste personaje, fapte si intamplari sunt extrase cu atentie din mitologia antica si sunt reproduse la sloturi online, toate acele jocuri care pe noi ne incanta au la baza diferite povesti.

Lucruri inedite despre Ra

  • Ochiul lui Ra nu este altceva dect o extensie a puterilor sale si egiptenii il apreciau extrem de mult. Exista o multime de mituri despre aceasta parte a trupului sau. De exemplu, copiii lui Ra, Shu si Tefnut mergeau undeva cand s-au pierdut si nimeni nu ii putea gasi. Se spune ca Ra si-ar fi scos ochiul si l-a trimis sa ii caute copiii. Ochiul i-a gasit si i-a adus inapoi la tatal lor caruia intre timp ii crescuse alt ochi. Ochiul vechi s-a infuriat si pentru a-l calma Ra l-a pus in frunte. De aceea in unele reprezentari Ra are in frunte un sarpe care este de fapt opusul feminin al sau care este o forta agresiva care pedepseste inamicii.
  • Alt mit vorbeste despre faptul ca zeita Isis ii poate fura puterile lui Ra. Desi are puteri infinite exista un mit conform caruia pe masura ce imbatranea Ra avea probleme in a-si tine saliva in gura. Isis, zeita casatoriei, fertilitatii, magiei si medicinei stia ca puterile lui erau ascunse in numele sau secret si isi dorea sa i le fure pentru a deveni atotputernica. De aceea, i-a colectat saliva, a amestecat-o cu lut si a creat un sarpe care sa il muste. Odata muscat, Ra s-a imbolnavit atat de rau ca niciun zeu nu a reusit sa ii amelioreze starea. Isis i-a promis ca ii va reda sanatatea daca ii va dezvalui numele secret si planul i-a mers. Ra i-a oferit puterile sale si a redevenit sanatos. Desi puterile erau dorinta ei, Isis a fost fortata sa renunte la ele si sa il faca pe Horus zeul zeilor.
  • Oamenii din Antichitate care conduceau poporul egiptean credeau ca ii datoreaza totul lui Ra si ca ei sunt intruparea pamanteana a lui. De aceea, faraonul sau regele era vazut drept un descendent al zeului. Mitul vorbeste despre cum Ra a adus ordine intr-o lume a haosului si faraonii trebuiau sa faca la fel.
  • Din secolul 25 i.Hr. Ra a fost asociat cu faraonii, de aceea faraonul dintr-a cincea dinastie a devenit cunoscut ca “Fiul lui Ra” si a introdus numele de Ra in numele sau. Dupa cea de-a cincea dinastie faraonii au inceput sa ridice piramide, obeliscuri si temple ale soarelui in numele zeului. Totusi niciunul dintre templele solare construite pentru Ra nu contineau vreo statuie a sa, ci doar o deschidere pentru a primi lumina solara.
  • Unii oameni de stiinta sustin ca religia a fost atat de mult influentata de prezenta lui Ra incat piramidele semnificau de fapt razele de soare si ca toate aceste cladiri erau monumente ridicate si conectate cu zeul Ra. Mai mult, multe dintre mormintele din Valea Regilor se crede ca au fost ridicate in cinstea zeului Ra deoarece contin reprezentari ale sale.
  • Amun-Ra era de asemenea popular in Nubia, iar grecii il asociau pe Ra cu Zeus. In perioada ptolemeica a fost in continuare popular, dar cand Egiptul a ajuns sa fie condus de conducatori straini acestia nu au fost niciodata asociati cu zeii.
  • Ra a fost deseori asociat cu alte zeitati cum ar fi Hesat sau Hathor care ar fi sotiile sale, dar apoi Hathor a fost asociata cu fiica sa. Alte mituri vorbesc despre cum Ra a condus pamantul ca faraon pana cand a devenit batran si oamenii si-au pierdut respectul pentru el. Atunci cand nu i-au mai ascultat poruncile el si-a trimis ochiul sa ii pedepseasca, iar ei l-au imbatat pentru a scapa de pedeapsa. Apoi Ra a decis sa paraseasca pamantul si sa il lase in grija lui Horus care a devenit faraon, in timp ce Ra calatorea spre cer pe spatele lui Nut.
  • Egiptenii antici credeau ca rolul lui Ra era sa se plimbe pe cer in fiecare zi in barca sa numita “Barca milioanelor de ani”, iar dimineata barca se numea Madjet – a deveni puternic, iar seara se numea Semekhet – a deveni slab. La finalul zilei Ra ar fi murit inghitit de Nut si mergea in lumea mortilor in timp ce luna ii lua locul si lumina lumea. In zorii fiecarei zile Ra renastea si in timpul zilei se lupta cu un sarpe numit Apep sau Lordul Haosului. In alte mituri, Ra ia forma unei pisici – Mau si invinge sarpele, de aceea pisicile sunt atat de adorate in Egipt.
  • De numele lui Ra este strans legata si Cartea Mortilor care atunci cand a fost descoperita a fost considerata Biblia egiptenilor antici. Spre deosebire de Biblia pe care o stim cu totii aceasta carte nu le spune oamenilor ce principii au de respectat si nici nu este scrisa sub inspiratie divina.

Ce este Cartea Mortilor?

Este o colectie de vraji si rugaciuni care il ajuta pe cel mort sa treaca mai repede prin lumea de apoi. Pentru egipteni viata de apoi este doar o continuare fireasca a vietii pe pamant in timpul careia este supus la o serie de probe si apoi este judecat in Sala Adevarului. Daca dupa judecata sufletul va ajunge in paradis aici va intalni tot ce a pierdut din viata pe pamant si se va bucura de acestea o eternitate. Totusi sa ajunga in paradis nu este prea usor. Pentru asta va trebui sa stie unde se duce, cum sa se adreseze anumitor zei, ce sa spuna in anumite situatii si cum sa se comporte in lumea mortilor. Deci Cartea Mortilor este un fel de manual-ghid pentru morti pentru a stii cum sa se comporte in noua lume. Orice om trebuia sa aiba aceasta carte in mormantul sau.

Istoria Cartii Mortilor

Cartea Mortilor a fost descoperita descifrand conceptele pictate pe peretii mormintelor si inscriptiile din a Treia Dinastie a Egiptului. Aceste vraji erau de obicei scrise acompaniate de ilustratii pe bucati mari de papirus si plasate langa decedat in mormantul sau. Scopul cartii era sa ofere mortului instructiuni concrete si precise legate de pericolele din viata de apoi si sa aiba parolele care ii erau cerute in anumite momente. De asemenea, mai avea rolul de a pregati sufletul cu ce avea sa i se intample.

Inainte de perioada Noului Regat Cartea Mortilor era disponibila doar roialitatilor si elitei. Undeva in jurul anilor 1600 i.Hr. vrajile au inceput sa fie divizate in capitole si in perioada Noului Regat cartea a devenit extrem de populara. Cartea Mortilor era scrisa de un scrib la comanda data de familia celui care se apropia de momentul mortii. Continutul cartii era personalizat pentru fiecare om in functie de boala de care suferea.

La fel ca in zilele noastre cand ne putem publica singuri cartea, pe acele vremuri scribii erau cei care depuneau toate eforturile, iar oamenii cumparau o carte cu atatea vraji si descantece cate isi permiteau. Cu cat erau mai bogati cu atat cartea era mai lunga si avea un continut mai bogat. Fiecare client decidea cate capitole sa aiba cartea, tipul de ilustratii inclus si calitatea papirusului.

O multime de egiptologi vorbesc despre ideea ca aceasta carte sa contina informatii direct de la sursa, adica sa fi fost scrisa in urma unei experiente reale. Se crede ca un om a trecut in viata de apoi si s-a intors pentru a ii avertiza si pe ceilalti despre ce ii astepta. Evenimentele care vor avea loc sunt descrise cu lux de amanunte ceea ce face putin probabila inventarea lor de la zero.

7 curiozitati despre Egiptul Antic

  1. Egiptul antic este cea mai apreciata cultura din lume, secole de-a randul fiind sursa de inspiratie pentru multe filme cunoscute, jocuri video sau chiar jocuri cu pacanele pentru cazinouri. Jocuri precum Book of Ra, Book of Dead sau Rise of Ra, sunt in topul celor mai jucate si apreciate sloturi din toate timpurile. Timp de 3000 ani a fost cea mai avansata civilizatie din lume devenind cunoscuta datorita artei, arhitecturii si obiceiurilor de inhumare.
  2. Cleopatra a VII-a, cea mai faimoasa regina din intreaga lume, nu a fost de fapt de origine egipteana, ci macedoneana. S-a nascut in Alexandria, iar tatal sau a fost Ptolemeu al XII-lea, cel mai de incredere locotenent al lui Alexandru cel Mare. Desi nu era egipteana din nastere, Cleopatra este singura persoana din familia sa care a renuntat la originile sale grecesti si a invatat limba egipteana.
  3. Egiptenii erau mari iubitori de jocuri, cele mai populare fiind “Mehen” sau “Cainii si sacalii”. Un alt joc faimos este “Senet” care se juca asemanator cu jocul Monopoly pe care il stim cu totii. De asemenea, exista picturi cu regina Nefertari jucand acest joc, iar in mormantul lui Tutankamon s-au gasit table si alte piese de joc.
  4. Drepturile si privilegiile de care se bucurau femeile egiptene ar fi facut invidioase femeile din acea perioada din orice alta tara a lumii. Aici femeile aveau o independenta imensa care le permitea sa cumpere si sa vanda proprietati, sa creeze testamente, sa intre in contracte, sa lucreze primind acelasi salariu ca barbatii, dar si sa divorteze si sa se recasatoreasca.
  5. Faraonii egipteni nu erau deloc supli si zvelti precum ne indica hieroglifele. Regimul alimentar bogat in bere, vin, paine si miere ii aducea in pragul diabetului si de cele mai multe ori erau supraponderali. Chiar Regina Hatshepsut era obeza si avea probleme de sanatate precum calvitia.
  6. Piramidele nu au fost ridicate de sclavi, ci de muncitori platiti. Sclavii egiptenilor erau de fapt folositi la muncile campului sau erau servitori in casa, pe cand muncitorii platiti calificati erau cei care ridicau piramidele. Acestia erau foarte mandri de aportul lor in societatea egipteana si isi puneau ca nume al echipei sintagme amuzante cum ar fi “Betivii lui Mikerinos” sau “Prietenii lui Keops”.
  7. Egiptul antic este o sursa incredibila de mituri si legende al caror inteles profund nu a fost pe deplin descifrat. Supozitii din cele mai diverse se fac pornind de la hieroglifele care nu pot fi descifrate in mod corect cu o acuratete de 100%. Cu toate acestea Cartea Mortilor si zeul Ra sunt elementele care starnesc cea mai intensa curiozitate.

Cele mai populare jocuri cu tema egipteană

Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT