Free cookie consent management tool by TermsFeed

Tipuri de păcănele după mecanismul de joc

Tipuri de păcănele – clasificare după mecanismele de joc. Abia ai intrat în lumea fascinantă a cazinourilor și vrei să afli mai multe despre sloturi? Sau ești jucător cu vechime și experiență și vrei să afli lucruri noi? Dacă da, atunci acest articol este tot ce ai nevoie! Vei întâlni pe parcurs mai multe denumiri ale acestora: păcănele, sloturi, sloturi video, jocuri ca la aparate, jocuri de cazino, etc. Toate acestea se referă la jocurile de noroc de tip slot machine întâlnite în cazinouri atât online, cât și terestre sau sălile din colțul străzii.

Sloturile se diferențiază în primul  rând prin tipul mecanismului de joc. Mai jos îți vom explica detaliat fiecare categorie în parte. Îți vom da și câteva exemple de păcănele pe care le poți încerca la unul din cazinourile online de top din România.

Sloturi clasice

Acestea sunt cele mai populare datorită regulilor simple și accesibilității acestora. Mecanismul de joc al acestor tipuri de păcănele este cel obișnuit cu role care se învârtesc pe o grilă de joc ce poate avea diferite structuri: 3×3, 4×3, 5×3, 5×4, 6×4. Pe aceste matrice de joc se formează un anumit număr de linii de plată pornind de la o singură linie până la 100. Cele mai cunoscute jocuri clasice sunt pacanelele cu septari. Câștigurile se realizează prin potrivirea a minim 3 simboluri identice pe role adiacente, pe o linie activă de plată. În majoritatea sloturilor liniile se formează începând din capătul stâng, dar există și excepții. Starburst (NetEnt) de exemplu plătește pentru linii formate din ambele sensuri (stânga-dreapta/ dreapta-stânga).

Starburst - Un clasic in Tipuri de păcănele

La unele sloturi clasice vei întâlni simboluri speciale ca Wild (înlocuiește toate simbolurile și poate fi extins, expandabil, sticky), Scatter (în unele cazuri declanșează bonusuri cu rotiri gratuite).

Exemple: seria Burning Hot, Great 27, 27 Wins (Amusnet Interactive), 888 Dragons (Pragmatic Play – slot clasic cu o singură linie de plată), etc.

Sloturi cu mod colapsabil

Acest mod de joc este foarte căutat și apreciat datorită faptului că oferă șanse mai mari de câștig într-o singură rundă. Cum funcționează? Simplu: la aceste tipuri de păcănele simbolurile prinse într-o combinație câștigătoare dispar de pe grilă, celelalte cad în partea de jos a grilei, iar pozițiile goale sunt înlocuite cu noi simboluri. În urma colapsării se pot forma noi combinații câștigătoare. Colapsarea continuă până când nu se mai formează nicio combinație câștigătoare. Mecanismele de joc întâlnite în sloturile video cu mod colapsabil pot fi de mai multe tipuri: Cluster Pays, Megaways, Pay Anywhere, Win All Ways.

Cluster Pays

Acest unic concept a fost lansat în martie 2016 o dată cu slotul Aloha!Cluster Pays – furnizat de cei de la NetEnt. Conceptul a avut rapid parte de un real succes în rândul jucătorilor de cazino, astfel că NetEnt a urcat în topul dezvoltatorilor de software iGaming.

După cum spuneam mai sus, la sloturile clasice obținem combinații câștigătoare din simboluri identice pe linii selectate de plată începând cu prima rolă din stânga sau dreapta. La Cluster Pays, lucrurile sunt diferite prin înlocuirea liniilor de plată cu grupuri de simboluri identice. Aceste grupuri(clustere) se pot forma oriunde pe grila de joc. Pentru ca un cluster să fie câștigător, toate simbolurile identice trebuie să fie alăturate pe orizontală sau verticală. În unele jocuri de păcănele sunt necesare 3-5 simboluri pentru a forma un cluster câștigător. În alte sloturi, vei avea nevoie de minim 4 sau 5 simboluri.

După succesul jocului de păcănele Aloha!, mulți furnizori au preluat conceptul Cluster Pays și au venit cu îmbunătățiri prin adăugarea de funcții speciale sau mărirea grilei de joc care crește considerabil șansa de a forma clustere mai mari. Iar cu cât un cluster este mai mare, cu atât câștigurile vor fi mai mari la aceste tipuri de păcănele online.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest mod de joc îți vom prezenta câteva sloturi diferite:

Golden Ticket - reprezentativ pentru tipurile de pacanele cluster
  • Golden Ticket (Play’n Go) se joacă pe o grilă de forma 5×5. Clusterele se formează din 3-5 simboluri pe orizontală sau verticală. În urma combinațiilor de 3 simboluri identice va rămâne pe grilă un Wild. La descoperirea unei coloane inscripționate Bonus, se va declanșa runda specială a slotului.
  • Sugar Rush (Pragmatic Play) este structurat pe o grilă de 7×7, iar clusterele formează combinații câștigătoare din minim 5 simboluri identice. În locul clusterelor câștigătoare vor rămâne spații marcate care vor deveni multiplicatori progresivi cu fiecare cluster format pe aceleași poziții. Slotul are și o rundă bonus cu rotiri gratuite.
  • Cluster Tumble (Relax Gaming) se joacă pe o grilă de forma 8×8. Grupurile câștigătoare se formează din minim 4 simboluri adiacente. Blocurile de piatră din jurul acestora se sparg făcând loc altor noi simboluri. Astfel cresc șansele formării de clustere mai mari, mai multe. Ca și funcții speciale vei întâlni o rundă bonus cu rotiri gratuite și blocuri cu funcții speciale, Wild și modul Cumpără Bonus.

Megacluster

O inovație marca Big Time Gaming, Megacluster este asemănător cu mecanismul Cluster Pay. Conceptul a fost dus la un alt nivel prin divizarea simbolurilor în patru.

Motorul a fost lansat o dată cu jocul de păcănele Star Clusters. Acțiunea se petrece pe o grilă de forma 4×4 cu 16 poziții destinate simbolurilor. La fiecare combinație câștigătoare, fiecare simbol prins în aceasta va fi divizat în 4 simbolurile mai mici. Astfel că numărul total al simbolurilor divizate urcă până la 64 și pot genera premii incitante.

Star Clusters slot online

Megaways – cele mai în vogă tipuri de păcănele în ultimii ani

Studioul de software australian Big Time Gaming a dezvoltat în 2016 acest mecanism inovativ de joc. În timp ce sloturile video clasice au un anumit număr de linii de plată, sloturile de tip Megaways oferă până la sute de mii de moduri de câștig. Acest număr impresionant de moduri de câștig poate fi obținut la fiecare rotire.

De-a lungul timpului, motorul Megaways a fost preluat de ceilalți dezvoltatori de sloturi video. Aceștia au reinterpretat și perfecționat ideea originală, rezultând sloturi impresionante prin grafică, structură și chiar numărul liniilor de plată. Astfel că putem vorbi despre milioane de moduri de câștig, mai exact 60.466.176 în slotul Laser Tiger de la Red Tiger Gaming.

Toate jocurile de păcănele online de tip Megaways sunt sub licența Big Time Gaming, dezvoltatorul acestui uimitor mecanism de joc.

Cum funcționează sloturile Megaways?

Astfel de tipuri de păcănele Megaways folosesc grile de joc mai mari față de sloturile clasice. Iar lucrul cel mai interesant al acestui mecanism de joc este modul aleatoriu de modificare a dimensiunii rolelor. Astfel că, la fiecare rotire, grila de joc are o structură diferită, implicit un număr diferit de moduri de câștig. Unele sloturi video sunt formate din 6 role verticale plus o rolă suplimentară pe orizontală. Această rolă suplimentară ajută la formarea mai multor moduri de câștig.

Primul slot de tip Megaways lansat de Big Time Gaming a fost Dragon Born. Acesta se joacă pe o grilă cu 6 role, unde pe fiecare rolă în parte pot ateriza între 2 și 7 simboluri.

Dragon Born - tipuri de păcănele Megaways

Combinațiile câștigătoare se formează din simboluri identice oriunde pe role adiacente. Iar în combinație cu dimensiunea grilei vor rezulta câștiguri mai frecvente. Însă, un mic dezavantaj pentru jucător, câștigurile vor avea valori mai mici decât la sloturile cu număr fix al liniilor de plată.

Dacă ai ales să încerci sloturile Megaways, te poți aștepta la o sesiune de joc cu emoții. Distracția începe încă de la prima rotire. Pentru unii jucători durează puțin timp până reușesc să înțeleagă acest mecanism de joc. Vor fi situații în care nu îți vei da seama cum ai încasat un câștig. Dar atât timp cât există un câștig combinat cu distracție totul e perfect!

Merită să joci aceste tipuri de păcănele Megaways?

Poate vei fi dezamăgit de plățile mici și dese și de lipsa jackpot-urile, dar vei avea parte de numeroase funcții speciale. Vei întâlni sloturi video cu rotiri gratuite, Wild-uri, mod colapsabil activat și multiplicatori progresivi. Unele sloturi Megaways au funcții bonus cu rotiri gratuite în care rolele se extind, găzduind până la 12 simboluri. Toate aceste funcții duc la câștiguri uimitoare de până la 10.000x miza sau poate chiar mai mult.

Tipuri de păcănele Megaways populare: Shining King Megaways (iSoftBet), Medusa Megaways (Light&Wonder), Curse of the Werewolf Megaways (Pragmatic Play), Madame Destiny Megaways (Pragmatic Play), Euphoria Megaways (iSoftBet), The Dog House Megaways (Pragmatic Play), Megaways Jack (Iron Dog Studio), The Expendables Megaways (Stakelogic), etc.

Madame Destiny Megaways - unul din cele mai populare tipuri de păcănele

Mecanism de joc – Pay Anywhere/ Win All Ways

Diferența dintre celelalte mecanisme și Pay Anywhere constă în lipsa liniilor/modurilor de câștig. După cum îi spune și denumirea – plătește oriunde- mecanica formării combinațiilor câștigătoare este una simplă și relativ ușor de obținut. Vei avea nevoie de minim 8 simboluri identice oriunde pe grilă. Astfel că sunt eliminate condițiile prevăzute la sloturile cu linii fixe sau la clustere. Poți avea 8 simboluri doar pe prima și ultima rolă de exemplu, sau doar pe primele 2.

În general sloturile Pay Anywhere vin cu multiple funcții speciale care îți pot aduce câștiguri consistente. Într-un slot poți întâlni mecanism de joc cu mod colapsabil și metoda de plată Pay Anywhere. Astfel că cele minim 8 simboluri identice vor dispărea de pe panou și vor fi înlocuite cu altele noi. Fapt ce va duce la alte noi combinații câștigătoare. Exemple de sloturi video Pay Anywhere: Starlight Princess (Pragmatic Play), Sweet Bonanza (Pragmatic Play), Sizzling Moon (Wazdan), Gates of Olympus (Pragmatic Play), etc.

Starlight Princess slot Pay Anywhere

InfiniReels – mecanism de joc original

Acest mecanică inovativă a sloturilor video a fost creată de dezvoltatorul de software NetEnt. Conform denumirii, motorul presupune adăugarea unor noi role la grila de bază în urma unei runde câștigătoare. Referitor la numărul rolelor adăugate nu putem spune decât că cerul este limita!

Dacă până acum BTG a fost primul nume care a demonstrat că lucrurile pot fi și altfel decât fixe(vezi Megaways), iată că NetEnt a demonstrat că se poate și mai mult.  

Primul joc de păcănele InfiniReels este Gods of Gold (NetEnt). La deschiderea acestui slot nu vei fi foarte impresionant, întrucât grila de joc este una absolut normală. Structura grilei este de 3 role, 3 rânduri cu 27 moduri de câștig. Totul se schimbă cu fiecare rundă câștigătoare în urma căreia se va adăuga o rolă în partea dreaptă a grilei de joc. După adăugarea acesteia vei primi un respin.

Slot Gods of Gold InfiniReels

O dată cu creșterea numărului de role, va crește și numărul modurilor de câștig astfel: 5 role=243 moduri, 6 role=729 moduri, șamd. Atenție însă la faptul că structura grilei va reveni la forma inițială de 3×3 la următoarea rundă necâștigătoare.

Gigablox – o altă inovație în materie de tipuri de păcănele noi

Yggdrasil este considerat unul dintre cei mai buni dezvoltatorului de sloturi de pe piață. Sunt renumiți prin evoluția constantă și varietate și potențialul de câștig în sloturile lor. Yggdrasil este și dezvoltatorul acestui nou concept de sloturi video online, Gigablox. Bazele câștigurilor constau în noroc pur întâmplător, la fel ca la celelalte mecanisme de joc. Însă diferența este Gigablox!

Jocurile de păcănele cu acest mecanism de joc se joacă cu mega simboluri. Ele pot apărea pe grilă în diferite dimensiuni 2×2, 3×3, 4×4 sau 6×6. Datorită dimensiunii simbolurilor vei putea obține câștiguri uimitoare. Chiar dacă giga-simbolul apare de forma 2×2, norocul îți poate surâde prin adăugarea aceluiași simbol pe celelalte role.

Exemple de sloturi video Gigablox: Lucky Neko, Hades, Atlantean Gigarise (toate de la Yggdrasil).

Lucky Neko Gigablox

Concluzie tipuri de păcănele

După cum se poate observa, industria jocurilor de cazino nu doarme niciodată. Dezvoltatorii de sloturi muncesc din greu pentru livrarea celor mai inovative mecanisme de joc. Uneori, aceștia depășesc limitele a ceea ce credem noi că știm despre jocurile de păcănele, făcându-le mult mai distractive.

Te poți bucura și încerca aceste mecanisme de jocuri online jucând responsabil într-unul din cazinourile online de top din România. Nu uita că poți juca păcănele gratis în varianta desktop sau în aplicația mobilă Cazino365.

Cazinouri Recomandate
1.500 RON + 625 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT