Free cookie consent management tool by TermsFeed

80 de ani de la primul meci internațional între România și Croația

Istoria a avut mereu darul de a alinia conjuncturi aparent paralele, sau greu de intersectat. Universul e un șir infinit de linii lungi care foarte rar se întrepătrund, dar și atunci se întâmplă nu este o întâmplare, nu este nici destin. Este doar simpla coincidență a unor perioada foarte bună care sunt puse în același tablou competițional, iar uneori simplitatea ar trebui înțeleasă ca atare fără profunzimi complicate și complexe care duc spre nicăieri.

Într-un context extrem de complicat al schimbărilor politice, sociale și mai ales al războiului care afecta teritoriul într-o mică sau mai mare măsură, fotbalul părea ca un lux sau ca o raritate, foarte complicat de înțeles. Competițiile care implicau echipele de club erau în mare parte suspendate, iar singura excepție care s-a bucurat de atenția atât a oficialilor federali, cât și a presei avea să fie echipa națională a României, care a profitat de legăturile iugoslave, pentru a pune la cale un amical cu o selecționată.

Era vorba de Croația, care se afla într-o situație complicată în acea vreme pe plan regional, fiind susținută de aliații românilor, germanii și italienii să lupte împotriva sârbilor pentru autonomie și autodeterminare, situație care favoriza o potențială colaborare cu România, la rândul ei aliata Germaniei lui Hitler prin Ion Antonescu.

Importanța acelei partide a fost atât de mare, cel puțin la nivelul propagandei, încât marile ziarele generaliste românești ale timpului Universul și Curentul au acordat o pagină acelui eveniment, începând cu termenul de prietenie între sportivii și popoarele aliate române și croate. Partida avea să aibă loc într-o zi de duminică, 11 octombrie 1942, la ora 15:30, pe stadionul ANEF în fața unui public de 13.000 de spectatori, la centru fiind un arbitru din Bulgaria – Todor Atanasov din Sofia, ajutat la margini de doi asistenți români – Mielu Petrescu și Tică Iliescu.

La meciul dintre România și Croația au participat numeroase oficialități

Tribuna oficială era la fel de bogată precum un pom de Crăciun – ministrul Croației la București – Benzon, prefectul poliției Capitalei – N. Pălăngeanu, subsecretarul de stat al educației extrașcolare – generalul Victor Iliescu, șeful sportului croat (Misko Zebici), șeful sportului românesc – colonelul Medeleanu, secretarul general al Ministerului Propagandei – general von Manu, Alexandru Bădăuță, președintele FRFH – Mircea Stroescu, colonelul Raiciu, colonelul Ionel Mihăilescu – vicepreședintele Clubului Sportul Studențesc, Octav Luchide – secretarul general al federației, inspector general Paul Roman, G. Păduraru, locotonentul Ionel Popescu, judecătorul V. Basier, cool. G. Brezeanu, maior Băzănescu, etc. Lista oamenilor din zona de forță a fost mult mai mare și plină cu nume proprii.

Fotografie jucători, România și Croația
Foto: Echipele României și Croației înainte de joc, imagine din arhivă

Revenind la partea sportivă, partida s-a terminat cu rezultatul de 2-2, care a sintetizat relativ echitabil cum s-a desfășurat jocul pe teren, prima repriză dominată de croați care au luat conducerea și după pauză revenirea românilor, care au dominat, au egalat și au fost aproape de victorie, prima din acel an calendaristic la nivelul echipei naționale. Tehnica individuală a oaspeților a fost apreciată de presă care nota plasamentul, loviturile de cap și remarcau greșeala românilor de a ține mult de minge.

Care au fost jucătorii reprezentanți ai celor două echipe?

Selecționerul Jean Lăpușneanu (care se poate lăuda ca fiind printre puținii jucători români prezenți la un Campionat Mondial, chiar primul din 1980) a început cu portarul Dumitru Pavlovici – purtătorul de banderolă și singurul jucător venit de la o echipă de provincie – CFR Turnu-Severin, ajutat de doi  fundași Ioachim Moldoveanu, Sandu Negrescu și trei mijlocași, Gheorghe Constantinescu-Grecu, Sandu Drăgan și Ioan Wetzer, iar în atac o linie clasică de cinci – Florian Radu, Ștefan Filotti (ambii debutanți), Ionică Bogdan, Ion Lupaș, Ion Mihăilescu.

De partea cealaltă, croatul Bogdan Cuvaj a început cu Zvonko Monsider în poartă, Miroslav Brozovic și căpitanul Ernst Dubac în defensivă, susținuți la mijloc de trei oameni – Miroslav Kokotovic, Ivan Jazbinsek, Kreso Puksec și în atac de o linie de cinci atacanți – Zvonimir Cimernacic, Franjo Wolf, Ratko Caijan, Slavko Kodrnja, Branko Plese. Gazdele au făcut primele schimbări în minutul 42 – Ioan Wetzer în locul lui Alexandru Drăgan și după pazuză Bazil Marian în locul lui Feraru. La oaspeți, Viktor Ajbek a intrat în minutul 46 în locul lui Kokotovic.

Lovitura de începere a meciului istoric dintre România și Croația

Balcanicii au dat lovitura de începere, dar românii au intrat rapid în joc și posesie prin Drăgan care l-a deposedat pe Woelf, românii atacant prin interi reușind faze dinamice la poarta lui Monsider, care a reușit să fie atent la jocul adversarilor. Căpitanul oaspeților – Dubac a degajat mingea care a ajuns la Jazbinsek, care a pasat la Cimernacici, ultimul trecând de Lupaș fără să țină de mingea care a ieșit în out. Deja era minutul 3, Lupaș a bătut out-ul la Filotti care a trecut de Wolf și a deschis un cros pentru Beraru, care a alergat defectuos, Debac acordând corner fără rezultat pe tabelă.

Treptat, croații aveau să țină de minge și să joace tehnic, reușind o fază în minutul 7 când Puksec a avut mingea, a atrimis la Caijan, care a deschis spre Cimernacic, care a trecut de Lupaș și a trimis la poartă fulgerător de Pavlovici; mingea degajată e interceptată de Jazbinsek care l-a depășit pe Constantinescu Grecu, l-a faultat și l-a indus în eroare pe Drăgan și a centrat în fața porții, unde Pavlovici s-a văzut nevoit să intervină în fața unei învălmășeli periculoase, dar Wolf a sesizat intenția că poarta era goală și a tras plasat pe jos.

Negrescu, învins de Cimernacic

Negrescu a intervenit în minutul 10 salvator trimițând mingea în out, de unde a băut Kokotovic, mingea a ajuns la Jazbinsek care i-a pasat lui Caijan, la rându-i continuând faza spre Cimernacicic, extrema dreaptă demarând și depășindu-l pe Negrescu ca apoi dintr-un unghi redus să marcheze imparabil. Croații preluaseră conducerea și mingea a fost pusă la centru de Florin Radu care a fost apoi recuperată de Wolf, oaspeții dominând pentru următoarele cinci minute jocul, cu un contrast în evoluții pentru români – Moldoveanu impecabil în apărare și Beraru plin de gafe.

Românii au avut o ieșire din rutina dominării oaspeților în minutul 18, când Beraru a șutut mult pe lângă poartă, o ratare care avea să fie revanșată de balcanici în minutul următor pe tabelă. Croații au pornit un atac în trombă prin Kodrnja care l-a depășit inteligent pe Constantinescu-Grecu, care i-a pasat lui Caijan, deposedat de Drăgan, dar care a fost dublat de Cimernacic – inspirat să primească mingea și să șuteze de departe spre Pavlovici care a respins mingea în față la Wolf care a înscris.

România, condusă de croați la jumătatea primei reprize

După 20 de minute, scorul pe tabelă și jocul pe teren era condus de croați care s-a accentuat apoi printr-un nou șut tras de Caijan și salvat de Negrescu. Zece minute mai târziu, Beraru avea să fie scos din joc din cauza greșelilor deși din alte surse ar fi fost schimbat în minutul 42, cu Bazil Marian – care a trecut inter stânga și Filotti pus extremă dreapta. Schimbarea a fost una inspirată, deoarece mingea degajtaă de Pavlovici a ajuns la Drăgan, care i-a pasat lui Marian a prins un spațiu unde l-a lansat pe Florian Radu care a fugit frumos și a tras de la 16 m fulgerător în colțul drept al porții.

Jocul s-a plafonat în următoarele zece minute, în care nicio echipă nu a avut o fază clară de gol. Croații s-au remarcat prin jocul de câmp, începuseră să insiste mai mult prin ofensivă cautând să mărească scorul, cu faze spectaculoase și periculoase la poarta românească. În minutul 42, Drăgan a fost înlocuit cu Wetzer, iar croații au dominat până la fluierul de final.

Desfășurarea celei de-a doua reprize

Repriza secundă a început cu o schimbare de atitudinea în joc a gazdelor, care au ținut mai bine și mai mult timp de balon, fiind susținuți de tribune. Jazbinsek a recuperat, a trecut și a pasat la Wolf, care a trecut inspirat de Marian spre poarta adversă, la finalul primelor cinci minute, Negrescu a degajat la timp mingea care a ajuns la Wetzer, care i-a pasat lui Mihăilescu, inspirat să dribleze doi adversari și să-i paseze colegului de la Rapid, Bazil Marian, care îl șutează fulgerător din viteză pe Brozovic, care respinge în corner, o fază fără niciun rezultat după execuția fazei fixe a lui Filotti.

Încurajată de public, România a dominat insistent jocul cu fundașii la centru, majoritatea atacurilor ajungând la Bogdan, care era marcat strașnic de Brozovic și a pierdut mingea. Zece minute mai târziu, Marian a pornit de unul singur cu balonul, îl evită pe Kokotovici și îl depășește, lăsându-l în cros pe Bogdan, care are tot terenul liber în față, a prins mingea, a mers înainte și a alunecat. Faza periculoasă i-a trezit pe croați, care au creat o fază în jumătatea adversă, unde Negrescu a rezolvat situația.

Fază cu jucatorul de fotbal în momentul în care lovește mingea
Foto: Fază din meciul România – Croația, imagine din arhivă

Mingea degajată de Negrescu a ajuns la Wetzer, care i-a trimis-o lui Mihăilescu care a pornit o acțiune personală, pierzând mingea în fața lui Kordnja ca apoi s-o recupereze, s-o trimită lui Florian Radu, care a pierdut la rându-i mingea și Dubac a degajat până la Moldoveanu. Fundașul român, unul dintre cei mai buni jucători români de pe teren a luat mignea de unul singur, i-a depășit pe Kodrnja și Puksec, ca să-l atragă pe Dubac în zona lui și a centrat în careu, unde Florian Radu a reluat cu capul mingea spre Ionică Bogdan care a preluat mingea și a trimis spre poartă calm în poarta părăsită de Monsider.

România domină terenul, spre bucuria tribunelor

Dominarea pe teren a României a continuat în delirul tribunelor care doreau victoria, fazele de gol succedându-se una după alta, majoritatea inițiativelor aparținând tricolorilor, care au jucat legat și rapid, dinamic, dominând adversarul și arătând o încredere debordantă. Ei au continuat să preseze până în min. 80, când croații au ieșit din rutina apărării cu un contraatac periculos finalizat cu un șut periculos al lui Cajna de la 20 de metri care a lovit dreapta porții, mingea e degajată de Wetzer.

În deschiderea meciului s-a jucat o partidă între juniorii Capitalei și cei a Timișoarei în cadrul unei cupe simbolice Unirea, câștigată de bucureșteni cu 4-2 după ce bănățenii au avut avantajul pe tabelă la pauză, 2-1. Evenimentul a fost finalizat seara cu un banchet oferit de domnul Medeleanu în onoarea omologului său, Zebic, șeful sportului croat chiar la Capșa. De asemenea, laa acea masă au mai luat parte toți președinții de federații și oficiali OSR, cât și președintele federației croate, Santici. Mihai Antonescu, vice-premierul avea să le ofere delegației croate o cupă onorifică.

Ca informații de substanță, croații au avut numai jucători legitimați de la echipe din Zagreb (Gradanski – 6, Concordia – 4, HASK – 1), iar românii cinci rapidiști, 4 de la Sportul, câte 1 de la Juventus, Carmen și Venus.

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 550 Rotiri Gratuite EGT