Free cookie consent management tool by TermsFeed

Istoria circului reprezintă o lume fascinantă, plină de divertisment și povești, de care sunt atrași atât copiii cât și adulții. Istoria circului începe încă din perioada Romei Antice, dar un rol important în apariția lui l-au avut și elenii. Numele de circ vine din cuvântul latin “circus” sau din elenul “kirkos”, iar în traducere înseamnă cerc sau inel. Așadar, istoria circului a luat naștere în perioada Romei Antice. Pe atunci, pe lângă cursele de care de război, lupte regizate și lupte între gladiatori, o atracție era și circul roman. Cel mai mare circ din Roma era considerat “Circus Maximus”, care se afla undeva intre Dealurile Palatine și Aventine.

Istoria circului și originile sale
Istoria circului și originile sale

Cum a fost construit ?

În primă fază, acest circ a fost construit în totalitate din lemn, dar apoi a fost modernizat și, în ultima versiune, era construit complet din piatră. Ca să vă faceți o idee, acest circ avea o lungime de 400 de metri, lățimea de 90 de metri și putea găzdui până la 250 de mii de persoane.

Pe de altă parte, cam în aceleași vremuri și grecii aveau propriul circ, cu curse de care și expoziții de animale. După căderea Romei, aceste circuri nu au mai fost folosite în scopul lor inițial, de divertisment. În aceste condiții, acrobații, interpreții și dresorii au început să călătorească prin multe orașe ale Europei, la târgurile și bâlciurile locale, și popularitatea circului a crescut.

Istoria circului modern a luat naștere în 1768

Părintele circului modern este considerat însă britanicul Philip Astley. Astfel, el a scris o pagina importanta în istoria circului pe 4 aprilie 1768, când a pregătit un amfiteatru modern și a pus în scenă o demonstrație cu cascadorii ecvestre. Înaintea lui au fost și alți oameni care au încercat, dar Astley a fost primul om care a creat un spațiu în care a adus acrobați, clovni și cascadori. El a construit și un amfiteatru circular, care în anii următori a primit denumirea de circ, așa cum știm și în zilele noastre.

Evenimentul organizat de Philip Astley s-a bucurat de un succes major, iar circurile au devenit și mai populare. O altă bornă în istoria circului reprezintă construcția London Hippodrom, unde animale sălbatice apăreau în ring, iar organizatorii reproduceau fenomene incredibile precum inundații, erupții vulcanice sau cutremure. De asemenea, în anul 1782, Astley a reat și Amphitheatre Anglais la Paris și apoi a ajuns în alte 18 orașe importante din Europa.

Cum a ajuns circul în America

Afla cum a ajuns circul în America
Portretul lui John Bill Ricketts

Istoria circului în America a început în anul 1792. Scoțianul John Bill Ricketts a fost primul om care a adus un circ în SUA. El își începuse cariera la Hughes Royal Circus, la Londra, în anii 1780. A dus primul circ în Philadelphia, în 1792, iar un an mai târziu, pe 3 aprilie 1793, tot aici, a fost ridicată prima clădire de circ. Astfel, la această dată a avut loc prima interpretare completă a circului american. Interesul era atât de mare încât până și fostul președinte american George Washington a participat la un spectacol din acel an. Un alt nume important din istoria circului american este Victor Pepin. La începutul secolului al XIX-lea, acesta a fost primul american care a operat un circ major în Statele Unite.

Ce rol a avut Joshuah Purdy Brown ?

De asemenea, și Joshuah Purdy Brown a avut un rol important. Din 1825 el a folosit faimoasele corturi de circ pentru a organiza un spectacol. Cel mai cunoscut clovn american dinaintea Războiului Civil a fost Dan Rice, care se bucura de o popularitate ridicată și era extrem de carismatic. Putem spune fară îndoială că secolul al XIX-lea a fost cel mai de succes din istoria circului.

De altfel, tehnicile au fost îmbunătățite și s-a mizat mult pe circuri călătoare, care au devenit o atracție în întreaga lume. Totuși, după primul și al doilea război mondial, interesul pentru circ a mai scăzut, având în vedere că au apărut forme noi de divertisment. În special după al doilea război mondial, când dezvoltarea televiziunilor a făcut ca interesul pentru circ să scadă, iar gusturile publicului să devină tot mai sofisticate.

Cirque du Soleil, un nume de legendă în istoria circului

Interesul pentru circ a revenit după 1970, când oamenii  din această industrie au simțit că este nevoia unei schimbări pentru a readuce la viață acest fenomen. Astfel, în Australia au luat naștere circurile așa cum le știm în zilele noastre, cunoscute drept circurile contemporane. Acestea combină cascadoriile tradiționale cu tehnici teatrale pentru a pune în scenă o anumită temă sau o poveste. Față de precedentele circuri, accentul se pune pe personaje și pe povești, iar decorurile sunt de-a dreptul impresionante, costumele sunt la înălțime și muzica este special adaptată.

Când a luat naștere Cirque du Soleil ?

Un nume de referință în istoria circului este așadar Cirque du Soleil, care a luat naștere în anul 1984, în Quebec (Canada). Aceasta este probabil cea mai faimoasă companie din istoria circului și reunește cei mai buni acrobați din lume. Anual, Cirque du Soleil are venituri de peste 800 de milioane de dolari. Ei au avut peste 90 de milioane de spectatori până în acest moment și spectacolele au ajuns în peste 200 de orașe de pe cinci continente.

Istoria circului în România

Prima atestare despre istoria circului în România datează din anul 1681. La acel moment, Constantin Filipescu-Căpitanul, cronicarul Țării Românești, a descris un pehlivan despre care amintea, în limbaj arhaic, că “făcea jocuri minunate și nevăzute pre locurile noastre” și că “punea în rând opt bivoli și se repezia iute și sărind peste ei, se dă în văzduh peste cap, și cădea în picioare de ceia parte”.

circul in Romania
Afis cu Circul Globus in Mamaia

Acești pehlivani erau de fapt niște acrobați care erau puncte de atracție la petrecerile domnești și boierești. Totodată, istoria mai consemnează și măscăricii, cei a căror îndatorare  era binedispunerea stăpânilor. Lucrurile au mai evoluat însă din secolul al XIX-lea, când circul începea să capete o formă concretă și în România.

Cum a ajuns circul România

Țara noastră a început să fie vizitată de circuri externe, iar un exemplu în acest sens este “Teatrul de momițe” din Viena, care a venit cu o reprezentație de maimuțe dresate. Românii din acele vremuri apreciau numerele de circ și trupe celebre  veneau adesea în orașe precum București și Iași. Prima tentativă de a înființa un circ pe aceste meleaguri i-a aparținut italianului Theodor Sidoli, în anul 1864. Locația era cea pe care se află astăzi Ateneul Român, dar italianul a rămas fară sprijin financiar.

În 1888, pe lângă Cheiul Dambovitei, a luat însă naștere primul circ din București, înființat tot de Theodor Sidoli. Era o afacere de familie, foarte apreciată în acele vremuri. Totuși, în timpul primului Război Mondial, caii acestei companii au fost rechiziționați. În plus, Cezar Sidoli, fiul lui Theodor, a murit în anul 1919 și astfel circul s-a desființat.

Când a fost înființat circul în București

Circul de Stat București a fost înființat în cele din urmă în 1954 și era situat pe Bd. Nicolae Bălcescu, locul unde astăzi se află Teatrul Național. Din 1961 s-a mutat în clădirea în care și astăzi își desfășoară activitatea Circul Globus București. Cel mai cunoscut acrobat roman a fost Siminica, cel care a trăit intre 31 octombrie 1936 și 27 septembrie 2018. El este considerat cel mai celebru comic al circului românesc. S-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ și și-a dedicat toată viața acestui fenomen.

Cele mai spectaculoase numere de circ

Între oamenii din această industrie a existat dintotdeauna concurență și de multe ori au fost nevoiți să inoveze și să vină cu numere la limită pentru a atrage publicul. În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva dintre cele mai spectaculoase numere din istoria circului. Circul din Moscova a șocat o lume întreagă când doi acrobați s-au urcat pe motociclete și au început să dea ture într-o uriașă bilă rotundă de metal. E genul de număr la care te ia amețeala doar dacă te uiți, iar orice greșeală, cât de mică ar fi, poate fi fatală. Din fericire, rușilor le-a ieșit numărul. Trapezul este un clasic al circului, dar australienii de la Stardust au reușit să-l ducă la extrem în spectacolele lor. Sincronizarea perfectă a acestora a stârnit tot timpul admirația oamenilor care au stat cu sufletul la gură.

Aruncarea cuțitelor 

Reprezintă o parte importantă în acest domeniu. Ea a fost dusă la extrem însă de The Gibsons, doi soți americani. Astfel, femeia a fost legată de o roata și era acoperită și cu o hârtie uriașă. În tot acest timp, bărbatul a aruncat cu cuțite în roată în timp ce era învârtită. Din fericire nu a nimerit-o și aceasta a supraviețuit. Tot la capitolul numere periculoase trebuie să îl amintim și pe neamțul Henri Martin, care, în 1819, a stat în interiorul unei cuști cu un tigru timp de patru minute și a reușit să supraviețuiască. El este primul om care a reușit să dreseze un tigru și l-a convins să execute diverse comenzi.

Mersul în aer pe un fir subțire a reprezentat dintotdeauna un obiect de interes în istoria circului

Mulți acrobați au reușit să îl ducă la bun sfârvit, dar cel mai spectaculos număr datează din 1928 și a fost pus în scenă de Karl Wallenda și colegii săi. Astfel, patru persoane au mers pe fir. Cele patru susțineau însă alte două persoane, aflate deasupra. Iar între cele două persoane de deasupra se afla o bară, pe care era un scaun, deasupra căruia era o domnișoară.


Circus Brilliant slot video online

Producatorul de sloturi video EGT a lansat o multime de jocuri interesante printre care si Circus Brilliant, care are un gameplay destul de simplu, 5 role si 20 de linii de plata pe care se poate paria cel mult 400 RON per pariu iar castigul maxim ajunge la 200.000 RON. Speciala nu aduce prea multe rotiri gratuite, doar 5. Acest joc de pacanele poate fi testat in mod gratuit la noi pe platforma iar cand va hotariti sa investiti bani reali va punem la dispozitie cateva variante de a juca online. Daca esti in cautare de un slot de distractie si divertisment Circus Brilliant este o alegere foarte buna mai ales ca puteti obtine diferite jackpot-uri.

Jocuri ca la aparate: Circus Brilliant
5.0/5
Jocuri ca la aparate: Circus Brilliant

Controverse pentru folosirea animalelor

Grupurile pentru drepturile animalelor au contestat circul adesea în special pentru cruzimea la care erau supuse animalele în formarea lor. Astfel, PETA a susținut că animalele din circ sunt bătute frecvent și că abuzul fizic a fost dintotdeauna metoda pentru antrenarea lor. În plus, PETA a susținut că animalele sunt ținute în cuști prea mici și aveau puține șanse de a se plimba în afara incintei lor.

Cum a demarat PETA investigațiile

Reprezentanții PETA au făcut o investigație la Carson & Barnes Circus și au surprins pe imagini video cum directorul de îngrijire a animalelor, Tim Frisco, antrena elefanții asiatici aflațipe dispariție cu șocuri electrice. De asemenea, ceilalți instructori erau învățați să bată elefanții până urlă de durere.

Mai mult, Universitatea Wageningen din Olanda a efectuat o anchetă în 2008, la cererea Ministerului Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor. Această anchetă a arătat faptul că 71% dintre animalele observate au avut probleme medicale, leii petreceau în medie 98% din timp în interiorul cuștii, iar 33% dintre tigri și lei nu au avut niciodată acces la o incintă în aer liber.

Detalii despre anchetă

De asemenea, această anchetă a mai arătat că elefanții erau ținuți în lanțuri timp de 17 ore pe zi, în medie, și că tigrii sunt îngroziți de foc, dar chiar și așa erau puși să sară prin inele de foc. De altfel, din 1990 până astăzi au fost 123 de cazuri de atacuri ale unor lei în timpul circurilor. În urma acestei anchete, folosirea animalelor sălbatice la circ a fost interzisă în Olanda începând cu 2012. Din decembrie 2018, New Jersey a devenit primul stat din SUA care a interzis circurile, carnavalele și târgurile care prezentau elefanți, tigri și alte animale exotice.

Cazinouri Recomandate
5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT