Free cookie consent management tool by TermsFeed

Află totul din istoria tumultoasă despre Palatul de la Versailles, reședința de lux a Regelui soarelui ce avea să devină Muzeul de Istorie a Franței. Imaginează-ți cum ar fi să trăiești într-un palat cu 2300 de camere? Ei bine, acest palat chiar există, și a fost construit la Versailles, în Franța. Este vorba de binecunoscutul Palat de la Versailles, declarat drept patrimoniu mondial timp de 30 de ani și este una dintre cele mai mari realizări în arta franceză din secolul al XVII-lea.

Află totul din istoria tumultoasă despre Palatul de la Versailles
Palatul de la Versailles

Pavilionul a fost construit ca un castel regal în anul 1623  pentru reședința regilor Franței : Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Defapt, locația de la Versailles nu a fost niciodată un castel în adevăratul sens al cuvântului, ci termenul „castel” a fost folosit pentru a se referi la

locația rurală a unei reședințe de lux, spre deosebire de un palat urban. Astfel, pe atunci era la ordinea zilei  să se vorbească despre „Palais” din Luvru în inima Parisului și despre „Castelul” de la Versailles de la țară. Versailles era doar un sat la vremea aceea.

Satul fost distrus în 1673 pentru a crea un oraș din dorința lui  Ludovic al XIV. În prezent, punctul central al orașului Versailles, Palatul,  pare acum un îndepărtat de reședința rurală care a fost cândva.

Cum a început totul?

Era în 1607, când Ludovic al XIII-lea, fiul cel mic al lui Henri IV, a ales Versailles pentru prima sa expediție de vânătoare. În 1623, după 13 ani de domnie, Ludovic al XIII-lea a decis să înființeze acolo o mică lojă de vânătoare formată din două castele modeste. Abia în 1661, Ludovic al XIV-lea a început prima serie de eforturi în construirea a ceea ce se poate numi astăzi “palat”, rezultând toată măreția sa, urmată decizia ulterioară ca Palatul să devină reședința principală a guvernului Franței.

Dar destul cu istoria! Este suficient să știi că dacă vei ajunge să vizitezi Palatul de la Versailles, trebuie să te plimbi și prin grădinile înconjurătoare, care sunt splendide. A durat 40 de ani până când au fost finalizate, iar florile și arbuștii trebuie replantați o dată la 100 de ani pentru  ca grădina să își păstreze vigoarea.

Cum a început totul?
Schita cu Palatul Versailles

O mare parte din grădini au fost afectate în timpul unei furtuni din 1999

În acel an, 20.000 de copaci au fost dezrădăcinați, inclusiv 80% din speciile cele mai rare și doi copaci plantați chiar de Maria-Antoaneta.

Clădirea Versailles se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din lume prin frumusețea și opulența sa. Așa că nu ezita, dacă ai ocazia, să vizitezi această minunăție arhitecturală, sau până atunci, măcar să îți încerci norocul la slotul Versailles Gold ce îți poate aduce câștiguri interesante, sub stema regelui Soare. Cine știe, poate un joc cu regi și regine te va ajuta să câștigi, indiferent de rezultat.

Palatul de la Versailles in jocul de pacanele Versailles Gold

Lansa de EGT in urma cu ceva timp, Versaille Gold este un slot video clasic ce se joaca pe 5 role si 10 linii de plata la care se poate juca cu cel mult 100 RON per rotire si putem inregistra castiguri de pana la 50.000 RON. Speciala se poate activa cu 3 simboluri Wild ce ne aduc 12 rotiri gratuite dar si castiguri multiplicate. Pentru castiguri si mai mari avem sansa de a obtine unul dintre cele 4 jackpoturi disponibile. Jocul de pacanele poate fi incercat gratuit pe site la noi de pe orice dispozitiv, sau pe bani reali la agentia Netbet.

Iar pentru a intra în ambianța medievală așa cum se cuvine, îți prezentăm 5 lucruri pe care punem pariu că nu le știai despre Palatul de la Versailles.

1. Palatul de la Versailles nu a fost inițial construit ca palat

Palatul de la Versailles nu a fost inițial construit ca palat, ci ca pavilion de vânătoare. Subiectul ăsta l-am acoperit deja în introducerea de mai sus, însă ce nu știai este că a mai avut încă două destinații ulterioare. Versailles – de la  Pavilion de vânătoare, la reședință regală și muzeu al Istoriei Franței.

Palatul de la Versailles a avut o istorie controversată. De la pavilion de vânătoare pentru Ludovic al XIII, s-a transformat în reședință regală pentru Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. În secolul al XIX-lea, i s-a atribuit un nou rol, când a devenit Muzeul Istoriei Franței în 1837, prin ordinul regelui Louis-Philippe, venit pe tron ​​în 1830.

Palatul a funcționat ca muzeu pînă la începutul secolului XX, când Pierre de Nolhac, în urma urma unei restaurări, a descoperit valoarea istorică a clădirii și atunci întreaga parte centrală a fost recondiționată la aspectul pe care l-a avut ca reședință regală.

2. Palatul de la Versailles, refugiul regelui Ludovic al XIV

Palatul de la Versailles a fost refugiul regelui Ludovic al XIV împotriva epidemiei de variolă. Deși locația a existat cu secole înainte de suveran, Ludovic al XIV-lea a văzut în Versailles mai mult decât o loja de vânătoare din cărămidă și piatră construită prima dată de tatăl său. Regele, care putea își imagina lucruri grozave pentru castelul și pădurile din jurul său, a preluat rolul de arhitect însuși și a construit o capodoperă cu care va fi asociat pentru totdeauna. Regele soarelui, Ludovic al XIV-lea, a venit pentru prima dată la Versailles în octombrie 1641, când tatăl său Ludovic al XIII-lea i-a trimis pe el și pe fratele său aici pentru a scăpa de o epidemie de variolă. Avea doar trei ani și este îndoielnic că și-a amintit de această primă vizită; Următoarea lui vizită a urmat în 1651, când Ludovic al XIV-lea, s-a dus la vânătoare. A devenit atât de îndrăgostit de acest locul încât, în 1661, la scurt timp după moartea Primului său Ministru, a întreprins lucrări majore asupra acestuia. După aceea, până la sfârșitul vieții sale în 1715, Palatul și moșia au văzut un flux constant de proiecte de construcții.

afla secretele din spatele  Versaillespalatului
Camera din Versailles
cine a fost Ludovic al XIV-lea, de Rigaud, 1701
Ludovic al XIV-lea, de Rigaud, 1701

3. La Versailles s-a lansat primul balon cu aer cald.

În timpul epocii iliministe, sub domnia lui Ludovic al XVI-lea, frații Montgolfiere, recunoscuți ca inventatori ai zborului cu mașini mai ușoare decât aerul, au lansat pentru prima oară, balonul cu aer cald.

La 19 septembrie 1783, sub ochii atenți ai regelui și ai familiei sale, un balon cu aer cald, cu o înălțime de 18 metri, a zburat peste curțile Versailles. Cu o oaie, un cocoș și o rață ca pasageri, balonul decorat în stil regal a ajuns la 600 de metri înălțime.

4. Palatul NU a fost jefuit în timpul Revoluției

Contrar zvonurilor și relatărilor fictive, palatul nu a fost jefuit în timpul Revoluției franceze. După ce familia regală a plecat spre Palatul Tuilleries la 6 octombrie 1789, echipajul de întreținere a Palatului, a profitat de absența regelui pentru  a face reparații. Reparațiile au inclus ameliorarea picturilor și a tavanelor din holul oglinzilor. După inaugurarea Muzeului Central al Artelor din Paris în august 1793, majoritatea operelor de artă ale Palatului au fost transferate la Luvru. În același an, a fost adoptată o lege pentru a vinde mobilierul care a rămas la Versailles, articolele rămase fiind astfel cumpărate de comercianți parizieni și cetățeni înstăriți.

5. Palatul de la Versailles a fost decorul la peste 200 de filme cinematografice

Mulți regizori și-au adus creativitatea la Versailles: Alain Resnais, Jacques Demy, Jean Yanne, Milos Forman, Sofia Coppola și Woody Allen și mulți ani. Însă, cel mai emblematic dintre toate montajele filmate acolo rămâne „Si Versailles m’était conté”, filmat în 1953 de Sacha Guitry.

Acest filma a ajutat la restabilirea notorietății Palatului, care a suferit o scădere a popularității după jumătate de secol de războaie.

interiorul Vizitatori Palatului Versailles
Vizitatori Palatul Versailles

Palatul Versailles în Epoca Modernă

Începutul secolului XX a fost marcat de Primul Război Mondial, iar Versailles a fost afctat în timpul acestui conflict, deoarece a fost închis pentru ca lucrprile sale să fie protejate. Dar, la fel ca Parisul, Versailles nu a fost invadat și, în general, viața a continuat. Chiar dacă într-un ritm mai lent, colecțiile muzeului au crescut, iar turiștii au început să

viziteze, deși mai puțini decât înainte. Când a fost ales pentru semnarea tratatului de pace în 1919, Versailles a revenit din nou în centrul atenției lumii. Amintind de umilirea din 1871 când Parisul a fost asediat și a capitulate în fața coaliției germane,  aliații i-au făcut pe germani să semneze în același loc în care fusese proclamat Imperiul German. În ciuda acestei reactivări a atenției

Donatii enorme catre Versailles

Salvarea a venit tocmai de peste Oceanul Atlantic, în persoana miliardarului John D. Rockefeller, care a făcut două donații enorme la Palat pentru restaurarea acestuia. Reamintind implicarea Franței în războiul american de independență, bogatul om de afaceri și-a făcut un obicei filantropic, care a devenit indispensabil în timp, pentru buna funcționare a construcției. Palatul de la Versailles își va relua activitatea turistică, după trecerea crizei pandemice.

Alte detalii

vezi acum lucrarile de arată din palatul Versailles
Lucrări de artă la Versailles

Pănă atunci, adaugă pe lista ta vizitarea acestei minunate capodopoere arhitecturale și imaginează-ți cum arată această construcție care se întinde, împreună cu grădinile sale, pe o suprafață de 6o de km. Te poți pierde în “Camera Oglinzilor”, poți asculta cântecul fântânilor, sau poți vizita apartamentul regelui.

Să nu uităm de remarcabila colecție care conține peste 60.000 de lucrări de artă, ce face concurență directă Muzeului Lucru, care acoperă perioade largi și diverse curente artistice.Însă, cu toate acestea, în acest context de “stat acasă” nu ne rămâne decât să evadăm cu puterea minții, în locurile cele mai frumoase pe care dorim să le descoperim.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash