Free cookie consent management tool by TermsFeedCe este Boxing Day? De ce se joaca fotbal de Craciun in Anglia?

Boxing Day este o sarbatoare originara din Regatul Unit al Marii Britanii si se celebreaza in data de 26 Decembrie, daca aceasta zi nu este Duminica, caz in care sarbatoarea va avea loc in 27 Decembrie.

Pornita initial ca o traditie la inceputul secolului XIX, in ziua de Boxing Day se ofereau cutii cu cadouri (box = cutie) celor mai saraci. Astfel, stapanii isi recompensau slujitorii cu diverse cadouri si cu o zi libera pentru a petrece timp in familie.

Istoria oficială începe în 1871 ca sărbătoare oficială a Regatului Unit

Tradiția în sine este însă mult mai veche. Încă din Evul Mediu, servitorii oamenilor înstăriți și artistocrați aveau permisiunea de a-și vizita familia a doua zi după Crăciun drept răsplată pentru munca lor depusă de-a lungul anului și în plus primeau o cutie care conținea cadouri, un mic bonus financiar și diverse alimente. Epoca victoriană a extins eșantionul beneficiarilor în rândul comercianților și muncitorilor.

Pe lângă aceste asociere între termenul box și ocazie, mulți sunt de părere că sărbătoarea este o parte a tradiției creștine de Sf. Ștefan, când bisericile organizează cutii ale milei, cu care încearcă să strângă fonduri și lucruri pentru cei săraci. În prezent totuși, Boxing Day rămâne una din cele mai intense și aglomerate zile de cumpărături ale anului, echivalentul britanic al Black Friday (originară din SUA).

Astazi, ziua de Boxing Day, are o alta semnificatie: este o zi libera pentru toti, in care majoritatea prefera sa mearga la cumparaturi pentru ca in magazinele din Marea Britanie sunt reduceri semnificative.

O alta traditie in aceasta zi, este etapa speciala de Boxing Day din Premier League, unde echipele de top din Anglia incanta spectatorii cu fotbal de cea mai buna calitate. Este una dintre cele mai importante date din calendarul fotbalului britanic si este la fel de importanta precum este etapa de NFL din Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) sau cum este etapa de Anul Nou pentru fotbalul american din colegii.

Primul meci din istoria Boxing Day

Primul meci de fotbal jucat cu ocazia zilei de Boxing Day, este consemnat la data de 26 Decembrie 1860 intre 2 echipe rivale locale: Sheffield FC si Hallam FC care aveau stadioanele la doar 100 de metri unul de altul. Sheffiled s-a impus cu scorul de 2-0, iar meciul s-a jucat dupa regulile Sheffiled, care aveau sa devina fundatia pentru regulementele moderne de fotbal din zilele noastre. Sheffield FC este cel mai vechi club de fotbal din lume, Hallam FC este al 2-lea cel mai vechi. Ambele cluburi inca mai exista si activeaza in ligile inferioare.

Stadionul echipei Hallam FC, Sandygate, figureaza in Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cel mai vechi stadion din lume.

Sheffiled FC in 1860
Sheffield FC in 1860

Odata pornita aceasta traditie si pe masura ce fotbalul a castigat din ce in ce mai multa popularitate, etapele de Boxing Day au oferit de-a lungul timpului jocuri si momente memorabile.

Armistitiul de Craciun, fotbal intre transee in 1914

Armistitiul de Craciun din 1914 este o intamplare incredibila, petrecuta intr-o zi de vineri, 25 Decembrie in timpul primului Razboi Mondial. Aliatii si germanii au incetat focul in acea zi de Craciun si pentru o zi a fost pace. S-a jucat si fotbal, in fapt s-au jucat mai multe meciuri de-a lungul frontului de vest: la St Yvon, la Ypres, la Ploegsteert, Messines, Frelinghien, etc.

armistitiul de craciun 1914
Sculptura de Andy Edwards, 2015 – Armistitiul de Craciun

Trebuie mentionat ca aceste meciuri au fost jucate precum fotbalul pe maidan, de cele mai multe ori cu improvizatii: casti in loc de stalpi pentru porti, conserve in loc de mingi, zeci sau chiar sute de soldati care participau la acelasi meci. Intamplarea a fost puternic cenzurata de presa vremii, putine informatii si fotografii au ajuns cate public. Raman cateva scrisori, fotografii vechi dar si alte documente care au fost vandute ulterior la case de licitatii. Povestea in sine este remarcabila si arata puterea fotbalului de a uni si a aduce la un loc culturi, ideei si oameni.

Odată cu întoarcerea fotbalului profesionist și cu competițiile sale în Anglia după 1919, când războiul s-a încheiat, cluburile au început tradiția unor meciuri acasă-deplasare tur retur pe data de 25 și 26 decembrie. Tradiția a ținut până în 1959, deoarece odată cu anii 50 a devenit din în ce mai dificil pentru a călători în ziua de Crăciun, dat fiind aglomerația provoacată de densitatea socială inevitabilă. Era o vreme când nu existau schimbări și jucătorii erau nevoiți să evolueze toate minutele pe teren.

Boxing Day la TV si Radio

Primul meci televizat in cadrul unei etape de Boxing Day a fost in anul 1946: Brenford – Sheffield United, terminat cu scorul de 2-1. Anterior se transmiteau ocazional meciuri de fotbal la radio, prima transmisiune consemnata este in anul 1930, cand BBC a transmis un comentariu live al meciului dintre Arsenal si Manchester City, scor 3-1

Boxing Day 1963 – 66 de goluri in 10 meciuri!

In 1963, etapa de Boxing Day a fost una dintre cele mai spectaculoase din istorie, marcandu-se un numar record de goluri: 66

rezultatele etapei din 1963

Ediția din 1963 rămâne totuși în istorie pentru numărul imens de goluri înregistrat în acea joi, 66 de reușite în peste 10 goluri, doar Everton și Bolton Wanderers ratând șansa de a-și trece numele pe table marcatorilor dacă vine vorba de echipele primei divizii. Cea mai mare diferență de scor a fost reușită de londonezii de la Fulham, cu un exagerat 10-1 în fața lui Ipswich Town pe Craven Cottage, iar în deplasare – Blackburn Rovers au reușit tot la Londra o victorie cu scorul de 8-2 pe terenul lui West Ham United.

Pe lângă acestea, mai pot fi menționate o victorie a lui Liverpool cu scorul de 6-1 pe Anfield în fața lui Stoke City și o victorie la același scor al lui Burnley în fața lui Manchester United pe teren propriu. Cei de la Chelsea se impunea cu scorul de 5-1 pe terenul lui Blackbpool. Totodată, nu doar victoriile sunt de ținut minute, cât mai ales remizele, la scoruri impresionante, precum cele de 3-3 între Nottingham Forrest și Sheffield United sau între Wolverhampton Wanderers și Aston Villa, plus un alt rezultat de egalitate cu multe goluri, 4-4, între West Bromwich Albion și Tottenham Hotspur.

De adăugat că nu doar rezultatele în sine au fost ieșite din comun, dar mai ales ce se întâmpla la câteva zile după, când echipele jucau din nou dar pe terneul celeilalte. Fulham a pierdut returul la Ipswich Town, West Ham United și-a luat revanșa pe terenul lui Blackburn Rover și Manchester United reușeau și ei un 5-1 pe Old Trafford cu Burnley. Totuși, cea mai mare victorie sau cele mai multe goluri înregistrate pe 26 decembrie nu s-a consemnat în 1963, ci cu 28 de ani înainte.

Tranmere Rovers i-au găzduit pe cei de la Oldham Athletic pe data de 26 decembrie 1935, iar vizitatorii aveau să piardă cu scorul de 13-4 pe Prenton Park. Ironic, ei aveau să-și ia revanșa 27 de ani mai târziu, când învingeau cu 11-0 pe Southport în liga a patra, pentru a reuși un record de neclintit și azi, o victorie la unsprezece goluri diferență.

Manchester United – cele mai multe victorii in etapa de Boxing Day

Incepand cu anul 1888, United a jucat nu mai putin de 96 de meciuri in etapele de Boxing Day, dintre care au castigat 51 si au pierdut 27. In 18 meciuri scorul a fost egal. In aceste partide Man U au marcat 195 de goluri si au primit 141.

Topul echipelor cu cele mai multe goluri marcate in etapele de Boxing Day este completat de : Liverpool, Brighton, Tottenham si Chelsea.

Harry Kane si Robbie Fowler – cei mai buni marcatori in etapele de Craciun

Kane a egalat recodul de 9 goluri marcate, detinut de Robbie Fowler si poate anul acesta sa il depaseasca, daca reuseste sa marcheze impotriva celor de la Brentford in etapa de Boxing Day 2022. Clasamentul golgheterilor este completat de Robbie Keane si Alan Searer (8 goluri). Thiery Henry are 7 goluri marcate.

  1. Harry Kane 9 goluri
  2. Robbie Fowler 9 goluri
  3. Robbie Kane & Alan Shearer 8 goluri
  4. Thierry Henry 7 goluri

În top 10 cei mai buni marcatori de Boxing Day mai sunt Jermain Defoe, Dimitar Berbatov, Andy Cole, Steven Gerrard si Frank Lampard.

Boxing Day 2022 – Programul meciurilor, cote, transmisiuni TV

Etapa de Boxing Day din 2022 va avea loc pe 26 decembrie si propune urmatoarele dueluri:

  • Brentford – Tottenham ora: 14:30 in direct pe Digisport 1 si Prima Sport 1
  • Crystal Palace – Fulham ora: 17:00 in direct pe Digisport 2 si PrimaSport 3
  • Everton – Wolves ora: 17:00 in direct pe PrimaSport 2
  • Leicester – Newcastle ora: 17:00 in direct pe Digisport 1 si PrimaSport 1
  • Southam – Brighton ora: 17:00 in direct pe Digisport 3 si PrimaSport 4
  • Aston Villa – Liverpool ora: 19:30 in direct pe Digisport 1 si PrimaSport 1
  • Arsenal – West Ham ora: 22:00 in direct pe Digisport 1 si PrimaSport 1

Toate casele de pariuri au pregatit oferte generoase pentru aceste meciuri, audienta fiind una peste medie si cu incasari uriase. Iti propunem mai jos cateva ponturi pentru cele mai tari meciuri alaturi de cateva agentii de pariuri recomandate la care poti plasa biletele tale la pariuri. Daca nu vrei sa risti bani reali, atunci merita sa arunci o privire peste sectiunea noastra de bonusuri fara depunere.

Ponturi pariuri Boxing Day Brentford vs. Tottenham

Brentford este una din revelațiile acestui sezon în fotbalul european, iar cea mai recentă „ispravă” este victoria din ultima etapa de Premier League (12 noiembrie) obtinuta pe terenul lui Manchester City. Astfel, e greu de prezis care dintre cele două formații se va impune luni, însă sunt șanse mari să vedem goluri de ambele părți – pariu cotat cu 1.70 în acest moment. Iar dacă vrei să mergi pe un scor corect, recomandarea este 1-1.

Brentford-Tottenham: GG

Brentford-Tottenham: 1-1

Ponturi Leicester – Newcastle 26 decembrie

În ultimii ani, lupta pentru titlu în Premier League s-a dus mai mult între Liverpool și Manchester City. Acum însă, Arsenal este lider, iar Newcastle ocupă poziția a 3-a. Cele două sunt singurele echipe din PL care au pierdut o singură dată în acest sezon. Leicester este departe de forma din alți ani, iar Newcastle a câștigat 3 din ultimele 4 deplasări în PL și a remizat pe terenul lui Man. United. Astfel, victoria lui Newcastle în meciul de luni se numărăr printre cele mai populare ponturi Boxing Day.

Victorie Newcastle

Ponturi Arsenal – West Ham 26 decembrie

Arsenal este lider în Premier League și a intrat în pauza destinată Cupei Mondiale din Qatar după 4 victorii in ultimele 5 meciuri din campionat fără să primească gol – are cea mai bună defensivă în acest moment cu 11 goluri primite în 14 partide. West Ham a pierdut 3 din ultimele 5 jocuri fără să marcheze și este de presupus că nu o va face nici pe Emirates Stadium.

Arsenal victorie la zero

Mai multe despre istoria acestei zile cu adevărat speciale

Marea Britanie se poate considera unică în multe privințe, iar fotbalul este, cu siguranță, una dintre ele. Boxing Day are aceeași semnificație pentru nativii locului precum Ziua Recunoștinței sau Revelionul în America, o zi specială, dedicată adunărilor familiale, care prelungește festivitățile începute pe 25 decembrie.

Cum societatea engleză e strâns legată de fotbal, nu e deloc întâmplător că a doua zi de Crăciun este una din cele mai speciale – având cel mai interesant calendar al anului.

Cazinouri Recomandate
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 200 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite EGT
100% până la 1500 RON la prima depunere + 225 Rotiri Gratuite Cash