Free cookie consent management tool by TermsFeed

70 de ani de la primul meci de fotbal România vs. Germania de Est

Într-un context extrem de complicat al schimbărilor politice, sociale și mai ales al schimbărilor care afectau teritoriul într-o mare măsură, fotbalul părea ca un lux sau ca o raritate, foarte complicat de înțeles. Competițiile care implicau echipele de club erau în mare parte reformate, iar singura excepție care s-a bucurat de atenția atât a oficialilor federali, cât și a presei avea să fie echipa națională a României, care a profitat de legăturile comuniste, pentru a pune la cale un amical cu o selecționată.

Norocoșii aveau să fie frații de la granița Cortinei de Fier – RDG-ul, sau cum știu mulți Germania de Est, cea comunistă, aflată sub umbrela spectrului sovietic. Partida amicală de fotbal dintre naționala românească și germană venea pe filonul unei propagande vădite a noului regim comunist de tip sovietic care dorea să promoveze o frăție mai mult decât forțată cu celelalte popoare din Centrul și Estul Europei, un lucru evidențiat cu paragrafe lungi în ziarelele vremii.

România a întâlnit Germania de Est în fața a 40.000 de spectatori

Revenind la partea sportivă, partida s-a jucat pe data de 26 octombrie 1952, la o oră de după-amiază, cu un sfert înainte de ora 15:00, pe stadionul Republicii din București în fața a 40.000 de spectatori cu un arbitru polonez la centru – Frantisek Franczik. Selecționerul Gheorghe Popescu (nu Gică) a început cu Voinescu în poartă, doi fundași colegi cu el la Steaua, Alexandru Apolzan și Vasile Zavoda, ajutat de trei mijlocași centrali – Valeriu Călinoiu, Gavril Serfozo și Zoltan Farmati.

70 de ani de la primul meci de fotbal România vs. Germania de Est - stadionul Republicii
Stadionul Republicii din bucurești – sursa foto bucurestiri.ro

Linia de cinci atacanți era formată din Tudor Paraschiva, Titus Ozon, Gheorghe Vazi, Iosif Petschovschi – purtătorul de banderolă și Ștefan Filotti. De partea cealaltă, Willi Oelgardt a început cu Wolfgang Klank în poartă, doi fundași – Karl-Heinz Wohlfahrt, Werner Eilitz și trei mijlocași centrali – Horst Scherbaum – căpitanul, Herbert Schon, Georg Rosbigalle și o linie de cinci atacanți – Gunther Schroter, Karl Schnieke, Gunter Imhoff, Werner Wetzel și Hans Speth. Oaspeții au făcut prima schimbare în minutul 58 prin Hans Frohlich intrat în locul lui Imhoff, iar la români Nicolae Roman l-a înlocuit pe Ozon în minutul 66 și Iosif Kovacs în locul lui Apolzan în minutul 58.

Nemții au avut lovitura de începere, dar românii au fost cei care au preluat controlul primelor minute ale meciului cu acțiuni periculoase

Încă din primul minut, Filotti a centrat la capătul unei curse pe marginea terenului o minge reținută cu greu de portarul advers. Cinci minute mai târziu, la un corner executat bine de Ozon, Călinoiu a reluat cu capul pe lângă bară. Tricolorii din ofensivă au combinat frumos și au pus deseori poarta lui Klank în pericol.

După nouă minute, Paraschiva a reușit o centrare spre Ozon, care a ratat golul deși era singur în fața porții, ca un minut mai târziu Vaczi să rateze la rându-i o bună ocazie de a marca. Klank a impresionat din nou cu siguranța sa reținând balonul trimis cu capul de Ozon spre poartă în minutul 11. Treptat, germanii dispar și mai mult din joc, ei reacționând cu contraatacuri rapide la jocul de dominație și inițiativă practicat de echipa tricoloră.

Pe acest filon, la finalul unui contraatac al oaspeților, Zavoda l-a faultat în minutul 13 pe Speth și lovitura de pedeapsă executată de Wetzel a trecut cu puțin peste bară. Momentul a dat încredere oaspeților, care au continuat acțiunile ofensive, una impresionantă – o lovitură trasă peste bară de Schroter în minutul 15. Românii au revenit în atac și Klank a trimis cu greu balonul în corner la o altă lovitură de colț bine executată în careu, două minute mai târziu.

România a deschis scorul, dar bucuria nu a durat decât un minut

Reprezentativa RPR-ului, așa cum erau românii, au continuat să construiască acțiuni frumoase, care au derutat apărarea oaspeților, insistând până în minutul 23, când au marcat în urma unei faze începute de la Zavoda, care a trimis la Ozon – ultimul pasând direct lui Vaczi, care a reluat în poartă de la 12 metri pentru scorul de 1-0. Nemții au recacționat imediat, egalând un minut mai târziu – Rosbigalle care a respins o minge ajunsă la Schnieke, omul care după câțiva pași, a tras puternic, prin surprindere de la 20 de metri pentru scorul de 1-1.

Meciul s-a mai animat, iar românii au făcut eforturi din ce în ce mai serioase pentru a lua din nou conducerea, reușind acel lucru zece minute mai târziu, când Filotti a primit mingea la mijlocul terenului și a fugit, urmărit îndeaproape de Wohlfahrt, până în apropierea zonei de fund a adversarilor, reușind să centreze până la Vaczi care a reluat direct în plasă, reușind dubla.

Am intrat în avantaj la pauză, iar scorul de 2-1 avea să fie și cel final

Echipa românească a continuat să aibă inițiativa prin Ozon care a ratat o ocazie bună în minutul 37, când a trimis în brațele lui Klank după ce depășise în vitează toată apărarea adversă și patru minute mai târziu, Petschovski a tras peste bară de la 16 metri. Ultimul gol al reprizei și al meciului avea să vină în minutul 43, când o combinație Filotti – Paraschiva – Vaczi avea să se finalizeze cu ultimul reluând mingea cu capul în poartă. Pauza avea să domolească ritmul jocului cel puțin în primele minute din repriza secundă.

Până la sfârșitul jocului, cel mai activ jucător la poarta adversă avea să fie Iosif Petschovsky în minutele 80, 83 și 84, la ultima nimerind bara), el fiind și veteranul lotului cu 21 de meciuri la 31 de ani, cu unul mai puțin decât Paraschiv, care vaea 32 de ani. De partea cealaltă, germanii era o națională proaspătă cu puțini jucători experimentați, dar cu vârste variate între 18 și 33 de ani. Oficialii Kamm și Oelgardt aveau să remarce printre cei mai buni jucători inclusiv un rapidist – pe Ștefan Filotti.

Următorul an calendaristic – 1953 – avea să fie dedicată meciurilor de calificare pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 1954, pierzând șansa de a juca la turneul final din Elveția, după ce a pierdut meciul decisiv cu Cehoslovacia de acasă de pe teren propriu în ultima etapă a grupelor.

Cazinouri Recomandate
10.000 RON + 800 Rotiri Gratuite
Bonus 100 % pana la 1.000 RON
1.200 RON + 300 Rotiri Gratuite bonus de bun venit
100% pana la 2000 RON + 300 Rotiri Gratuite la NetEnt. Varsta minima 18+. Se aplica T&C
100% Bonus până la 1000 RON + 300 Rotiri Gratuite Cash
2.500 RON + 650 Rotiri Gratuite EGT